Április 19. Péntek, Emma

2026-ra elérhetjük a lesújtó, 1,5°C-os melegedési határt

Éghajlat
2022. május 29. 14:00
null

7 éve a tudósok 2026-ot “biztonságosnak” gondolták, legalábbis abból a szempontból, hogy a klímakatasztrófa ekkorra még biztosan nem éri el az 1,5°C feletti melegedési értékeket. Egyszerűbben fogalmazva 7 éve még úgy láttuk, több időnk van reagálni. Azóta azonban a fogadkozások és hangzatos tervek ellenére sem jutottunk számottevően előre.

Sőt, 2021-ben elértük a valaha mért legnagyobb CO2 kibocsátást, miközben a vezetők kezüket tördelve, egymást túllicitálva ígérték országaik karbonsemlegességét, a szén kivezetését, a megújulók részarányának drasztikus növekedését. Ezt tették a hatalmas cégóriások is, de igazán lépni egyikük sem lépett.

Ennek pedig következményei vannak. Sem az erdőirtást nem sikerült visszafogni, sem a kibocsátást csökkenteni, így 2026 megítélése most sokkal sötétebb, mint eddig. Mostanra annak valószínűsége, hogy 2026-ig átlépjük az 1,5°C-os felmelegedési határt 48%-ra ugrott.

7 év. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy az esélyeinket rohamosan és drasztikus mértékben rontsuk. Bár a környezettudatosság egyre elterjedtebb, egyre többen értik, mit is kellene tenniük, a megszokás és a kényelem még most is sokkal erősebb. De nem csak egyéni szinten nem elég a fejlődés, amit fel tudunk mutatni. A pénz - és itt elképesztő összegekről van szó - továbbra is olyan helyekre ömlik, ahol a környezettudatosság, a klímaváltozás megállítása lehetőség szintjén sem szerepel. Az olaj és a gáz használata ugyanis ezekkel az értékekkel nem egyeztethető össze, még akkor sem, ha irdatlan pénzeket költünk arra, hogy ennek ellenkezőjét állítsuk, vagy elhitessük, hogy ezek nélkül az energiahordozók nélkül nincsen gazdaság. Van, és mostanra egyre több tanulmány is igazolja, világhírű közgazdászok tollából, hogy nem csak lehetséges az olajmentes élet, hanem profitot is nagyobbat hozhat. Persze ehhez a bebetonozott rendszert kell megbontani, újrarendezni, ami nem egyszerű, nélküle azonban esélytelenek vagyunk...

képek és lead kép: shutterstock

iparosodásklímaveszélyFöld1.5°Cembermelegedés