Október 22. Kedd, Előd

Növényekből nyerhetünk ki áramot?

Sajnos úgy tűnik, az nem elég érv az erdőségek megmentésére, hogy elpusztulunk nélkülük. Ennek így nem látható a közvetlen anyagi haszna. De mi lenne, ha azt mondanánk, az áramot is adhatnák a növények?

Híresőlótusznövényenergialevél
2024. október 16. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Tree,With,Soil,Growing,On,The,Converging,Point,Of,Computer


Ezzel már egészen más lenne a helyzet, hiszen az energia nagyon is számszerűsíthető, gyorsan sok pénzt adó lehetőség. Az áramot a növények is adhatják, hiszen párologtatnak – ez pedig utat nyit a hidrovoltaikus hatásnak. 

áramot, növény, energia
Áramot lehet kinyerni a növényekből? /Fotó: Yurii_Yarema / Shutterstock

Az elnevezés és az ötlet egy kínai kutatócsoporthoz kötődik, akik létrehozták a lótuszlevél transzpirációs generátort (LTG). A kísérletben a lótuszlevelek párologtatásából igyekeztek energiát kinyerni, azt a hatást felhasználva, hogy a víz a szilárd felületekkel érintkezve mozgási energiát termel. 

A jelenség ismert, csak eddig az ilyen eszközök nagy víztestekre támaszkodtak. A kutatók szerkezete ugyan kicsiben, de képes az áramtermelésre, összekötve a kis szerkezeteket pedig komoly termelésre is fogható. A kutatók szerint potenciálisan 67,5 terrawattóra áram gyűjthető be globálisan. Ami ugyan nem kis meló, de az árammennyiség sem elhanyagolható. Sőt, még növelhető is, ha több az erdő, ami ugyan nemcsak energiatermelés, hanem a bolygó és minden élőlény számára előnyös! Fejlesztések még bőven kellenek, de a találmány piacképes lehet, ami végre valódi ugrást jelenthet a növények értékelésében. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock