Október 18. Péntek, Lukács

Változó éghajlat a Kárpát-medencében

Nem titok, hogy idehaza is változó éghajlattal kell szembenéznünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Kárpát-medence szubmediterrán régióvá válik, annak minden előnyével és hátrányával.

Híresőaszálycsapadékéghajlat
2024. szeptember 15. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Hortobágy,National,Park,,Hungary.life,In,A,Drought!


Sajnos utóbbiból lesz több. A változó feltételek nem jelentik azt, hogy ezek között ne lehetne remekül boldogulni, azonban a mi kultúránk nem ehhez alkalmazkodott. Vagyis az átalakulás törvényszerű és szükséges ezen a területen is. 

változó éghajlat, homok, fa, kopár
Változó éghajlat, változó feltételek... /Fotó: ksl / Shutterstock

A gyakorlatban már látjuk, hogy a szubmediterrán régióvá való átalakulással együtt járnak az elhúzódó aszályok, melyek súlyos vízhiányt alakítanak ki. A közeljövőben az eső tavasszal és nyáron ritka vendéggé válik, a csapadék ősszel és télen érkezik majd, de akkor nagyobb mennyiségben, vagyis az áradások is erősebbé válnak. 

Mi magunk annyit tehetünk, hogy alkalmazkodunk. A kertek és a kisebb közösségek esetében is az elsődleges feladat a zöld területek növelése – ez persze minden közösség számára fontos. Kiemelt jelentőséggel bírnak majd a víztározók, záportározók, melyeket bizony nagy számban kell majd létrehozni, hiszen a víz lesz időszakosan az egyik legnagyobb hiánycikk! 

forrás

Nyitókép: Shutterstock