Október 22. Kedd, Előd

Környezetrombolás a nemzetközi jogban

Vanuatu, a Fidzsi-szigetek és Szamoa lépéseket tett azért, hogy a nemzetközi jog is elismerje az ökocídiumot, vagyis a környezetrombolást bűncselekményként - akárcsak a népirtást vagy a háborús bűnöket.

Híresőbüntetéskörnyezetjog
2024. szeptember 15. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Mixed,Forest,With,Dead,Spruces,,Regeneration,,Bayerischer,Wald,National,Park,


A környezetrombolás bűncselekménnyé minősítése nem ritka. Belgiumban már hivatalosan is az, az EU is tett erre irányuló lépéseket, vagyis a dolog folyamatban van, Mexikó pedig már fontolgatja a bevezetését. 

környezetrombolás, tüntetés
Környezetrombolás: ideje komolyan büntetni! Fotó: Amani A / Shutterstock

Vanuatu és a többi csendes-óceáni sziget ezt igyekszik átültetni a nemzetközi jogba, hiszen számukra ez létkérdés, a szó szoros értelmében. A klímakatasztrófa miatt emelkedő tengerszint ezeket a szigeteket elönti majd. A kezdeményezés nagyra törő, de átfutásához idő kell. 

Hogy mennyire lesz támogatott? Ha elfogadják, akkor a nagy cégek vezetői, de még a politikusok is felelősségre vonhatóak olyan döntésekért, melyek a környezetet nagy mértékben rombolják. Ennek megfelelően biztosan hatalmas csatákra lehet számítani, legalábbis a színfalak mögött, mert természetesen nyíltan egyetlen ország sem akar szembe helyezkedni egy ilyen kezdeményezéssel... 

forrás

Nyitókép: Shutterstock