Szeptember 16. Hétfő, Edit

Gerincbarát utazás: Mit tegyen, hogy ne fájjon a gerince? (x)

Dr. Czigléczki Gábor tanácsai a gerinc egészségének megőrzéséhez

Híresőutazásergonómiagerinc
2024. szeptember 04. 14:28
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Travel by train


PR-tartalom

Utazni szinte mindenki szeret: új helyeket felfedezni, élményeket gyűjteni és kiszakadni a hétköznapokból. Azonban a hosszú autóutak, repülőutak vagy vonatozások sokak számára hátfájást és kényelmetlenséget okozhatnak. Az órákon át tartó ülés megterhelést jelent a gerinc számára, különösen akkor, ha már eleve fennáll valamilyen probléma, mint például porckorongsérv, csigolyaelcsúszás vagy gerinccsatorna-szűkület. Hogyan lehet megelőzni a fájdalmat és fenntartani a megfelelő testtartást az út során? Dr. Czigléczki Gábor, az endoszkópos gerincsebészet szakértője, olyan gyakorlati tanácsokat kínál, amelyekkel csökkenthető a kockázat, és az utazás is kényelmesebbé tehető.

Hosszabb utazások során a gerinc folyamatosan terhelés alatt áll, különösen, ha az utasok hosszú ideig mozdulatlanul ülnek. Ez a testhelyzet akadályozza a vérkeringést, fokozza az izomfeszültséget, és nyomást gyakorol a gerinc ízületeire és porckorongjaira, ami tovább súlyosbíthatja a már meglévő panaszokat, mint például a fájdalmat vagy az izommerevséget. A megfelelő testhelyzet fenntartása kulcsfontosságú: ügyeljenek arra, hogy a hátuk végig érintkezzen az ülés háttámlájával, és igyekezzenek kerülni a keresztbe tett lábakkal való ülést, mert ez negatívan hat a vérkeringésre, illetve megterheli a gerincet és a medencét is." – avat be Dr. Czigléczki Gábor, az endoszkópos gerincsebészet szakértője.

Happy family ride in the car
Fotó: Solovyova / iStock

Kényelmes utazás gerincfájdalom nélkül

A megfelelő testhelyzet fenntartása a kényelem mellett a gerincoszlopra nehezedő nyomás csökkentése miatt is elengedhetetlen. Egy ergonomikus hátizsák, ergonomikus párna, illetve ülőpárna különösen hasznos lehet a hosszú utazások során, mert segíthetnek fenntartani a gerinc természetes görbületét, és megelőzni a hosszú ideig tartó helytelen testtartás okozta problémákat. Az ergonomikus (a test sajátosságait figyelembe vevő) eszközök támogatják a gerinc megfelelő alátámasztását, csökkentik a gerincoszlopra gyakorolt nyomást, ezért minden utazáskor használjanak deréktámaszt, például egy kispárnát vagy összehajtott törölközőt, hogy támogassák az ágyéki gerincszakaszt.

Az ergonómia mellett az is fontos, hogy a hosszabb repülő- vagy autóutak során az utasok rendszeresen mozogjanak: egy egyszerű lábemelés vagy bokakörzés is segíthet fenntartani az optimális vérkeringést. Repülőn óránként ajánlott felállni és elvégezni néhány egyszerű gyakorlatot, mint például a nyak-, váll-, illetve csípő átmozgatása és a vádlik nyújtása. Autós utazás esetén kétóránként iktassanak be rövid pihenőket, hogy kinyújtóztassák a végtagjaikat, és végezzenek könnyű törzshajlításokat. Ezek a mozdulatok, néhány mély lélegzetvétellel kiegészítve, segítenek javítani a vérkeringést és csökkenteni az izomfeszültséget.” – tette hozzá az endoszkópos gerincspecialista.

Amikor a hátfájás okait kell feltárni

Az utazás során vagy azt követően jelentkező hátfájás esetén különösen fontos, hogy az érintettek időben felismerjék a probléma súlyosságát. Bár a pihenés és a fájdalomcsillapítók ideiglenesen enyhíthetik a fájdalmat, ha a tünetek nem múlnak el vagy súlyosbodnak, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. A modern diagnosztikai eszközökkel, mint az MRI és a CT, pontosan feltárhatóak a gerincproblémák okai, lehetőséget kínálva a megfelelő kezelési módszer kiválasztására.

A hát és derékfájás hátterében számos különböző probléma állhat, a túlterheléstől kezdve egészen a komolyabb elváltozásokig. Az MRI- és a CT-vizsgálatok lehetővé teszik, hogy részletes képet kapjunk a gerinc struktúrájáról és a lágyszövetek állapotáról. Ezek a képalkotó eljárások elengedhetetlenek a pontos diagnózis felállításához, hiszen segítségükkel meghatározható, hogy melyik kezelési mód a leghatékonyabb az adott problémára" – mutat rá a modern diagnosztikai lehetőségek használatának előnyeire az innovatív endoszkópos és ultrahangos műtéti technikák alkalmazásának hazai úttörője.

Girlfriends traveling by plane. A female passenger sleeping on neck cushion in airplane.
Fotó: undrey / iStock

Új megoldások a gerincproblémák kezelésében

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már számos új módszer áll rendelkezésre a gerincproblémák kezelésére. Az endoszkópos gerincsebészet az elmúlt években forradalmasította a gerincműtétek világát, lehetővé téve a kevésbé invazív beavatkozásokat, amelyek rövidebb felépülési időt és kevesebb fájdalmat eredményeznek. A porckorongsérv, a gerinccsatorna-szűkület és hasonló problémák kezelése sokkal célzottabbá és kíméletesebbé vált ezekkel a modern technikákkal.

A minimálisan invazív műtéti eljárások során a sebészek csak kis metszéseket ejtenek, amelyeken keresztül speciális endoszkópos eszközökkel dolgoznak. Ez a megközelítés csökkenti a környező szövetek károsodásának kockázatát, és gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé a betegek számára. Ezek az eljárások nemcsak biztonságosabbak, hanem a hagyományos műtéti technikáknál hatékonyabbak is, mert lehetővé teszik a sebészek számára, hogy nagy pontossággal célzott beavatkozásokat hajtsanak végre, amelynek eredményeképpen a betegek hamarabb visszatérhetnek mindennapi tevékenységeikhez.” – hangsúlyozza Dr. Czigléczki Gábor.

Dr. Czigléczki Gábor előadást tart a gerinctudatos életről. Fotó: drczigleczki.hu

A gerincfájdalom megelőzése érdekében fontos a helyes testtartás és az ergonomikus eszközök használata, különösen hosszú utazások során. Azoknak, akik többet szeretnének megtudni a gerinc egészségéről és a legmodernebb diagnosztikai technológiákról, érdemes letölteni Dr. Czigléczki Gábor A képalkotó vizsgálatok titkai című ingyenes videós oktatóanyagát, amely részletesen bemutatja, hogyan segíthetnek a képalkotó technológiák a gerincproblémák felismerésében és kezelésében.

Nyitókép: iStock