Szeptember 21. Szombat, Máté, Mirella

Boris rombolt, de enyhet is hozott

A ciklon Közép-Európában hatalmas pusztítást vitt véghez, idehaza azonban Boris esőzései révén végre enyhült az aszályhelyzet. Igaz, egyes részeken még most sincs elég nedvesség a talajban...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Summer,Heavy,Rain,In,Forest.,Drops,Of,Water,Dripping,From


Boris nem fukarkodott az esőkkel, még itthon sem, bár tény, hogy a szomszédainknál lényegesen nagyobb mennyiségeket hullajtott el. De azért idehaza is mindenhol megvolt a minimum 30 mm csapadék. 

boris, aszály, vízcsepp, levélen
Boris legalább az aszályt enyhítette. Fotó: icemanphotos / Shutterstock

Sőt, a HungaroMet mérései szerint nyugaton, északnyugaton 100–140 mm eső érkezett néhány nap leforgása alatt, ami a mezőgazdaságnak kifejezetten jó hír, hiszen az ország egyes részeire közel két hónapja egyetlen csepp eső sem érkezett.  Máshol a csapadék mennyisége elérte a 40–90mm-t, ezzel pedig a talaj felső 30 cm-e mindenhol telítődött nedvességgel, sőt, sok helyen a felső fél méterre is ugyanez igaz.

A helyzetet ugyan nem hozta teljesen helyre a most érkező csapadék, de azért sokat javított rajta. A késő nyári növényeknek, mint a kukorica vagy a napraforgó már nem segít ez az esőmennyiség, de az őszi vetést mindenképpen megmentette! A talaj alsóbb rétegei azonban még most is szárazak, ráadásul nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Boris ugyan csapadékot hozott a szomjazó földnek, de tombolása áradásokkal, halálos áldozatokkal is jár, és idehaza is sokmillió forintot és rengeteg erőfeszítést kíván az, hogy megakadályozzuk az áradásokkal járó rombolást!

Nyitókép: Shutterstock