Szeptember 16. Hétfő, Edit

Szarvasbőgés: rajt!

Kezdetét vette a szarvasbőgés időszaka, amikor ez a hazai erdőkben is megtalálható nagyvad megkezdi a nászát. A szarvasok ugyan nem pont ugyanúgy viselkednek, mint az őzek, de veszélyei ennek az időszaknak is vannak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Red,Deer.,Deer,,Rut.,Wildlife.


A szarvasbőgés időszaka is fokozott figyelmet kíván az autósoktól. Bár a szarvasok nem űzik olyan kitartóan és intenzíven a nőstényeiket, mint az őzek, nem veszélytelen a közlekedésre ez az időszak. 

szarvasbőgés, szarvas, erdő
Szarvasbőgés - különleges élmény az erdőben. /Fotó: Giedriius / Shutterstock

Az út szélén várakozó szarvas jellemzően nem lesz egyedül, és jó eséllyel a fénycsóván keresztül szeretne elmenekülni. A bikát pedig 2-3, de akár 30 tehén is követheti. Ennek megfelelően fokozott figyelemmel kell vezetni a kora délutáni óráktól egészen másnap délelőttig – ekkor a legaktívabbak a szarvasok. 

De ez az időszak nem csak veszélyeket rejt. A Gemenci erdőben híresen különleges élményben lehet részünk az augusztus 28. és szeptember 27. közötti időszakban. Európa legnagyobb ártéri erdejében a szarvasbőgés időszaka ugyan lezárásokkal jár, de a kijelölt túraútvonalakon sétálva és fülelve igazán egyedi emlékkel gazdagodhatunk. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock