Szeptember 25. Szerda, Eufrozina, Kende

Egészségkárosító szélerőművek?

Ausztráliában a megújulókra való átállás nehezített terep. Egyfelől az ország energiaellátása nagyrészt a szénre épül, vagyis a lobbi is igen erős, másfelől pedig egészségkárosító hatásokat tulajdonítanak a szélerőműveknek.

Híresőveszélyenergiaszél
2024. augusztus 19. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Wind,Turbine,Generators,For,Sustainable,Electrical,Energy,Production,At,Sunrise


Legalábbis ez derül ki abból a keresetből, mely egy már 10 éve húzódó bírósági eljárást generált. Egy dél-ausztráliai szélfarm tervezett helyének közelében élő közösségek emelték fel hangjukat, mivel szerintük a tapasztalatok alapján egészségkárosító hatása van a szélerőműveknek. 

egészségkárosító, szél, erőmű, mezőgazdaság
Egészségkárosító hatásai lehetnek a szélerőműveknek? /Fotó: alexgo.photography / Shutterstock

Ezt arra alapozták, hogy azokon a területeken, ahol hasonló szélfarmot telepítettek, az elmondások alapján megnőtt a rémálmok száma, alvászavarra, hányingerre, depresszióra, ingerlékenységre és szívritmuszavarra panaszkodtak a helyiek. A mumus pedig a szélturbinák által keltett infrahang. 

Nos, 10 év vizsgálódás, tanúk és szakemberek meghallgatása sem hozott olyan eredményt, mely alátámasztaná ezeket az elméleteket, vagyis a Palmer project néven futó tervezet zöld utat kapott és a szélfarm megvalósulhat.

forrás, forrás

Nyitókkép: Shutterstock