Szeptember 19. Csütörtök, Vilhelmina

Dominóként dőlnek a melegrekordok

Hőhullám pusztít az országban, ennek megfelelően pedig egymás után dőlnek a melegrekordok is. Kedden is új csúcstartót avathattunk és szerdán sem maradt el a trónfosztás.

Híresőhőségmelegrekord
2024. augusztus 16. 08:02
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Thermometer,Shows,High,Temperature,In,Summer,Heat,With,Dryness,And


Sovány vigasz, hogy a dominóként dőlő rekordok nemcsak idehaza jellemzőek, hanem Európa számos más országában is fonnyasztó meleggel kénytelenek szembenézni az emberek, állatok és növények. Kedden Kelebián mérhettünk 40,7°C-ot, ami az országos melegrekord lecserélését jelentette ezen a napon. De túl sokáig nem kellett várni, hiszen szerda sem fukarkodott a meleggel. 

dominóként dőlő melegrekord, nap, kiszáradt kukorica
Dominóként, sorban dőlnek a melegrekordok. /Fotó: Wolfilser / Shutterstock

A hivatalos adatok alapján Baja lett az új csúcstartó, 40,4°C-kal, ráadásul Ásotthalom – az előző csúcstartó – nem is kevéssel csúszott vissza a második helyre. 67 évvel ezelőtt ugyanis “mindössze” 39,7°C-os hőség tombolt. 

Szerdáról csütörtökre az ország egy része enyhet adó esőzéssel számolhatott, néhol ez akár 20 mm csapadékot is jelentett, ami azért már az aszályhelyzeten is segít valamicskét – már persze ahol érkezett csapadék. Az eső a hőséget is kissé visszaszorította, de ez nem tartott sokáig... 

forrás

Nyitókép: Shutterstock