Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

A légszennyezettség rontja a munkateljesítményt

Ma már tudjuk, hogy a légszennyezettség messze sokkal nagyobb gondokat okoz annál, mintsem hogy rontja a látási körülményeket. Az egészségre gyakorolt hatásain túl azonban egy kutatás rámutatott arra is, hogy gazdasági vonatkozásai is bőven akadnak a problémának!

Híresőszmogmunkalevegő
2024. július 12. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Burning,Gas,Torch,With,Thick,Poisonous,Smoke.,Gas,Processing,And


A levegő minőségének kérdése nagyon sokáig nem foglalkoztatta az embereket, hiszen a fejlődés velejárója volt a légszennyezettség. Később azonban, amikor az orvostudomány a megfelelő szintre ért, már nyilvánvalóvá vált, hogy a szmog ártalmas. Mára azzal is tisztában vagyunk, hogy a levegő minősége az egészségügyi adatokra hatalmas hatással van, hiszen felelőssé tehető a városokban jelentkező felső légúti, keringési, illetve érrendszeri problémák egy jelentős részéért, valamint közvetve szerepet játszik számtalan más betegség kialakulásában. Összesítve az egészségügyre gyakorolt hatása dollármilliárdokat emészt fel.

légszennyezettség, város, szmog, füst
A légszennyezettség a munka minőségét is rontja! /kép:gmanetwork.com

Ez azonban nem a számla vége. A szmog rossz hatással van az épületekre is. A savas vagy éppen lúgos anyagok ugyanis felgyorsítják az állagromlást, komoly anyagi terhet róva ezzel a magán és az állami tulajdonosokra is.

A rossz levegő ma már bizonyítottan hozzájárul a mentális betegségek kialakulásához is, de egy kutatás megmutatta, hogy az említett anyagi részletek mellett közgazdasági szempontból is számolni kell a légszennyezettséggel.

Légszennyezettség és pénz

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói jutottak érdekes következtetésre egy átfogó vizsgálatot követően. A helyszín ideális volt egy ilyen kutatás lefolytatásához, hiszen Szingapúr 721 négyzetkilométernyi területén több mint 5 és fél millió ember él, autókkal, gyárakkal, tömegközlekedési eszközökkel és hajóforgalommal megspékelve. Vagyis egy kis légszennyezettségért nem kell a szomszédba menniük.

kép:spotifyjobs.com

A vizsgálat azonban kezdetben nem mutatott eltérést a szmogos és a tisztább levegőjű napok között, vagyis a termelékenység nem változott. Akkor, amikor egy kicsit szélesebb skálán vizsgálódtak, már egészen más volt a helyzet. Azokban az időszakokban, amikor a szálló por mennyisége magas volt, és ez kitartott 25 napig, vagy tovább, a termelékenység 1%-os csökkenést mutatott. Ez önmagában nem olyan nagy dolog, de összemosva a szmog más káros hatásaival csak egy újabb mutató, mely felhívja a figyelmet arra, hogy a tiszta levegő mindenkinek – még a gyáraknak is jobb. A termelékenység csökkenése mellett ugyanis a dolgozók egészségügyi kimaradása, valamint a gyár és annak termékeinek állagromlása is jelentősebb a szmogos időszakokban.

forrás

Nyitókép: Shutterstock