Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Rekordméretű jéggel érkezett a vihar Texasba

Az USA kapcsán sokszor gondolkozunk azon, hogy milyen szerencsés, aki a lehetőségek földjén született. Azután, amikor olvassuk a híreket, hogy teniszlabda méretű jégverés érkezett az ország területére, vagy éppen újabb tornádójárvány alakult ki, akkor azért az ember még egyszer átgondolja.

HíresőviharjégTexas
2024. június 08. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null


Texas jégverés szempontjából mostanában többször kerül be a hírekbe. Utoljára egy június 2-ai vihar kapcsán került elő újra az állam neve a hírekben, hiszen egy viharrendszer jelentős jégesővel sorozta meg a területet. 

jég,texas,jégeső,jégdarab
Az új texasi rekordot felállító jégdarab / Fotó: Val Castor / Val Castor - Facebook

A szakemberek a mérések alapján Texas eddigi legnagyobb jégesőjét azonosították, hiszen a darabok közt volt olyan, melynek átmérője elérte a 18,4 cm-es méretet. Összehasonlításképpen, ez nagyjából egy kókuszdió méretével egyezik meg, de súlyban nem közelíti meg a csonthéjas termést, hiszen az 1-2 kg is lehet, ez a jégdarab pedig “csak” 880 g-ot nyomott. 

A világon valaha talált legnagyobb lehullott jég átmérője 20,3 cm volt, ez 2010-ben érkezett a Földre, Dél-Daktota területén. Azonban nem ez volt a legnehezebb darab, mert az Bangladeshben hullott le, 1986 áprilisában, és súlya elérte az 1 kg-ot! 

forrás

Nyitókép: a címvédő dél-dakotai jégdarab / Fotó: NWS