Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

A telefon az új bankkártya: így fizess könnyen a mobillal! (x)

Híresőmobiltárcafizetésmobil
2024. június 26. 16:06
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!

PR-tartalom

Talán már mindenki eljutott odáig néhányszor, hogy a pénztárca méretein bosszankodott. Mármint nem maga a tárca volt nagy, de tele volt bankkártyákkal, egyéb kupongyűjtőkkel és más plasztiklapokkal, az aprópénzről nem is beszélve. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindez egyetlen eszközbe költözhetne... de várjunk csak, hiszen ez már létezik: a mobilunk lehet az új bankkártyánk, és még annál is több!

Az érmékkel tömött középkori pénzeszacskókat csak részben váltották ki a papírpénz tárolására is alkalmas tárcák. Később aztán megjelentek a hitelkártyák és bankkártyák, de ezektől sem lett kisebb a zsebet kinyomó erszények mérete. A modern telefonokban azonban már léteznek olyan technológiák, amelyek lehetővé teszik a tárca összes elemének tárolását és használatát: ma már senki nem néz furcsán, ha egy bolti vásárlás végén a leolvasóhoz nem a bankkártyánkat, hanem a telefonunkat tartjuk oda. De hogyan is működik mindez, és mi mindenre jó? Mutatjuk!

NFC: érintsd oda a telefonodat!

Ma már a legtöbb mobiltelefonban elérhető az NFC nevű technológia, amely az angol Near Field Communication rövidítése. Magyarul ezt közeli rádiófrekvenciás kommunikációnak szokták fordítani, és hasonlóan működik ahhoz, amikor a bankkártyánkat érintjük a terminálhoz. Igazából nem is kell feltétlenül fizikailag érintkeznie a két felületnek, mivel az NFC hatótávja körülbelül 20 centiméter.

Mivel az NFC-t a ma használt fizető terminálok és ATM-ek is ismerik, ezért akár azt is megtehetjük, hogy egyáltalán nem viszünk magunkkal bankkártyát, hanem a mobilunkban tároljuk azok digitális másolatait és így vásárolunk vagy fizetünk. Persze az NFC önmagában nem elég ehhez, de a folyamat így sem bonyolult. A mobil bankkártyaként történő használatához a következők szükségesek:

  • NFC-képes telefon (bekapcsolt NFC-vel) vagy egyéb mobileszköz
  • Alkalmazás, amelyben a digitális kártyáinkat tároljuk
  • Olyan bankkártya, amelynek engedélyezett a digitális használata

Banki alkalmazások és digitális tárcák

Az NFC-s telefon tehát a kezdet, de szükség van egy olyan alkalmazásra, amelybe átvisszük a meglévő fizikai kártyáink digitális másolatát. Fontos, hogy bár ezt egyre több bank és kártyatípus támogatja, először érdemes meggyőződni arról, hogy a saját kártyáinkkal kapcsolatban elérhető-e ez a lehetőség, ezt a kibocsátó bank gyorsan meg tudja mondani.

Alkalmazásból két fajtát is használhatunk. Egyrészt több banknak és egyéb pénzintézetnek van már saját mobilfizető appja, amelybe könnyen rögzíthetjük saját kártyánk adatait. Emellett pedig a legnagyobb mobilos rendszerekre is elérhetők olyan általános tárcák (közkeletű nevükön Wallet), amelyekbe akár többféle bank által kibocsátott kártya és egyéb funkció is behúzható.

Androidon ilyen a Google Wallet, az iPhone-okon és egyéb kompatibilis Apple eszközökön pedig az Apple Wallet. Mindkettőn könnyen tudunk hozzáadni új kártyát az azon található azonosítók megadásával, melyet egy gyors banki visszaigazolás követ. Innentől pedig a fizetés is egyszerű: a telefont feloldva, majd az appot elindítva kiválasztjuk, melyik kártyát szeretnénk használni, majd odatartjuk a terminálhoz a készülék hátulját. A tranzakció sikerességét egy pipa jelzi.

A mobiltárcák egy részében ráadásul nem csak bankkártyákat tárolhatunk: kezelnek például különféle hűségkártyákat, pontgyűjtőket és kuponfüzeteket is, de egyes területeken akár tömegközlekedési jegyek, autópálya-matricák, taxicsekkek is elférnek itt. Ahogy egyre több funkció egyesül az alkalmazásokban, úgy váltanak ki egyre több helyet a valódi pénztárcánkból.

Emellett persze van számos olyan mobilalkalmazás is, amely nem alkalmas az érintéses, bankkártyás fizetésre, viszont közvetlenül az app felületéről fizethetünk néhány koppintással. Ilyen például a Yettel App vagy a Yettel Wallet is, amelyben nem csak a szolgáltatóhoz kapcsolódó fizetéseket intézhetjük könnyedén, hanem tömegközlekedési jegyektől a szerencsejátékig egyéb szolgáltatásokat is könnyedén megvásárolhatunk.

Kezeljük óvatosan!

Természetesen, ahogy a bankkártyát sem szabad elöl hagynunk, valamint az adatait megadnunk másoknak, a mobilos tárcákkal is vigyázni kell: ha a telefon illetéktelen kezekbe kerül és fel is tudják oldani, onnantól a fizetés is könnyen megy, tehát elveszett vagy ellopott mobil esetében gyorsan cselekedjünk, többek között tiltsuk le a banknál az érintett kártyákat. De persze érdemesebb erős hitelesítést használni, például az ujjlenyomatunkat, vagy egy erős jelszót. Arra pedig szintén érdemes odafigyelni, hogy a bankkártyával ellentétben a mobil le tud merülni, tehát ha a telefont használjuk kártyaként, tartsuk mindig tettre kész állapotban!

A nyitókép forrása: Shutterstock