Július 27. Szombat, Liliána, Olga

A medúzák lehetnek a jövő óceánjainak urai

A klímaváltozás is egy olyan folyamat, melyhez a természet, annak lényei igyekeznek alkalmazkodni. Ez egyeseknek nem igazán sikerül, mások azonban nagyon is ügyesen használják ki az adódó lehetőségeket. Ezen lények közt szerepelnek a medúzák is, melyek elterjedése és egyedszáma egyes tudósok szerint elképesztő méreteket is ölthet.

Híresőóceánklímamedúza
2024. május 20. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
A,Large,Group,Of,Yellow,Orange,Brown,Jellyfish,,Pacific,Sea


A jég visszahúzódása több medúzafaj számára is bizonyíthatóan teret nyitott arra, hogy elterjedési területüket jelentős mértékben növeljék, ráadásul éltek is ezzel a lehetőséggel. A medúzák ugyanis figyelemre méltóan jól képesek alkalmazkodni a klímakatasztrófa kiteljesedésére, olyannyira, hogy egyes tudósokat ez meg is rémiszt. 

medúzák,tömege,a,vízben,Jellyfishes
A medúzák kiválóan alkalmazkodnak / Fotó: LeysanI /Shutterstock

Úgy vélik, hogy a jövő óceánjaiban akkora egyedszámban lesznek jelen ezek a zselés lények, hogy egyfajta medúzalevesként értelmezhetjük majd a vizeket. Ez a sűrű leves azonban a medúzákon kívül más lényeknek nem kedvez. Ezek a harang alakú lények ugyanis ragadozók vagy planktonevők, azaz veszélyt jelentenek a halállományra is, mely egyébként sem áll valami jól a túlhalászat okán. 

A,Jellyfish,Or,Marine,Stinger,Warning,Sign,And,Red,Flag
Fotó: Johan Larson / Shutterstock

Az ember egyik fő táplálékforrása az óceán, amiben ilyen formán egy másik jelentős fogyasztó is feltűnik, ráadásul velünk szemben elsőséget élvez, hiszen ebben a közegben él, előbb jut hozzá a táplálékhoz, mint mi. A halak ikráit előszeretettel fogyasztják ezek a lények, ezzel pedig jelentős elszaporodásuk esetén már minket is veszélyeztethetnek. 

Jellyfish,Swimming,Underwater,Aquarium,,Oceanarium,Pool.,The,Northern,Sea,Nettle
Fotó: Katerina Maksymenko / Shutterstock

forrás