Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Hatalmas mennyiségű csapadék okoz kritikus áradásokat Brazíliában

Híreső
2024. május 04. 08:00
null

A légköri folyók jelenléte Brazília számára megszokottak. Ezek a jelenségek jellemzően az Amazonas medencéjéből indulnak és jelentős mennyiségű csapadékkal öntözik meg az érintett területeket, kiváltképpen a nagy melegek alkalmával. 

Ez most sincsen másképpen, azonban a csapadék mennyisége az extrém értékek tartományában mozog. Rio Grande do Sul államban több helyen is 450 mm feletti csapadékmennyiségeket mértek egyetlen nap leforgása alatt.  

Az április 29-től érkező csapadékmennyiség ráadásul akár naponta produkál ekkora esőzéseket, és 4-5 napig is jelen lehet. Ennek megfelelően a katasztrófa léptéke eleddig nem látott magasságokba emelkedett. 

Több város is elszigetelődött a külvilágtól, hiszen számtalan híd omlott össze az áradások nyomán, ráadásul az utak is járhatatlanok. 107 várost, összesen több, mint 19 000 embert érint a helyzet, ráadásul számolni kell az áram és vízszolgáltatás akadozásával is. Eddig 10 halálos áldozattal lehet számolni, 21 embert pedig keresnek a hatóságok. Az iskolákat a május 6-ig bezárták, a tanítás szünetel. 

 

 

esőáradáscsapadék