Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Haitin az áradások, a földcsuszamlások, a politikai zűrzavar és a kolera egyszerre támad...

Híreső
2024. május 08. 14:00
null

Haiti mindennapjait egy jó ideje uralja a hatalmas esőzések sora. Ez pedig komoly gondokat képes okozni, ahogyan az most is történt áradások és jelentős földcsuszamlások formájában. 

Az érintett területek között van az ország második legnagyobb városa, Cap-Haïtien, mely területnek a népessége az utóbbi időszakban ugrásszerűen nőtt, köszönhetően a fővárosban dúló bandatámadásoknak, melyek célja a kormány megdöntése. 

 

Az érkező hatalmas mennyiségű csapadéknak azonban csak egy ideig volt képes ellenállni a növekvő város, az elővárosai és mezőgazdasági területei. A május 2-án tetőző problémahalmaz eddig 13 halálos áldozatot követelt, miközben 2225 ingatlanba tört be a víz és a sár, 15 épület pedig összeomlott. 

 

A politikai zűrzavarnak köszönhetően Haiti nemzetközi reptere bezárt, mivel a légitársaságok nem indítanak ide gépeket. Ennek megfelelően a segélycsomagok eljuttatása is kifejezetten nehéz, gondot okoz az élelmezés és a gyógyszerezés is. Ez utóbbi pedig különösen nagy gond, hiszen az áradásokban a kolera is felütötte a fejét, ráadásul egyre nagyobb arányban jelentkezik a betegség a lakosság körében. 

 

 

 

vízesőáradás