Június 26. Szerda, János

Fekáliával szennyezett víz a strandokon? Sajnos nem csak az angoloké a probléma...

HíresőstrandUKszennyezés
2024. május 11. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Sandcastle,On,Empty,British,Beach,With,Uk,Union,Jack,Flag

Az egyre erőteljesebb viharokkal egyre nagyobb mennyiségű eső érkezik lokálisan. Az hagyján, hogy ez időszakosan villámáradásokat hoz, de azzal is számolni kell, hogy a megnövekedett vízmennyiség bizony a szennyvízre is hatással van – ami pedig közegészségügyi probléma. 

Rear,View,Of,Children,In,Wetsuits,Carrying,Bodyboards,On,Summer
Fotó: Monkey Business Images

Az élő vizekbe kerülő kezeletlen, vagy csak kis mértékben kezelt szennyvíz hatalmas pusztítást képes okozni - ebből már volt botrány több országban is, nem is olyan régen Nagy Britannia került emiatt kínos helyzetbe. 

Brighton,Beach,,Brighton,And,Hove,,East,Sussex,england,,Uk,June,27th
Fotó: Michaelasbest

A szennyvíz az esőzések nyomán kerülhet a tengerbe, vagy folyókba közvetlenül, de belejátszik a problémába a szennyvíztisztítók alulfinanszírozottsága és persze a hanyagság is. A fellépés a gond ellen eddig a gigabírságokkal történt, de ezek hatékonysága minimum kérdéses. 

Children,Looking,In,Rockpools,On,Winter,Beach,Vacation
Fotó: Monkey Business Images

A jó megoldás a szakemberek szerint most is hibrid, és be kell vonni a természetet. Az erdősítésekkel és a vizes élőhelyek helyreállításával - létrehozásával az esőzések okozta vízterhelés jelentős mértékben enyhíthető, nem utolsó sorban a víz szűrése is megvalósul, illetve az ilyen intézkedések a klímaváltozás ellen is igen hatékonyak. A lépés pedig indokolt, mert a szélsőségessé váló időjárás bizony velünk marad, készülnünk kell rá! 

forrás: cikk