Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Kanadában

Rendkívül heves és gyorsan mozgó erdőtüzek tombolnak Kanada területén, melyek Brit Kolumbiát és Manitobát érintik, de veszélyben van Alaszka is. Több ezer embert kellett már evakuálni az érintett területekről.

HíresőtűzfüstKanada
2024. május 16. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Evacuations have been ordered in oil-producing Fort McMurray, Alberta on May 14.

A szakértők szerint a tüzet egy villámcsapás lobbantotta fel május 9-én. A villámnak nem volt nehéz dolga, hiszen mind a két államban évek óta küszködnek az aszállyal, ráadásul a hómennyiség is kevesebb volt a szokásosnál. Az erdőtüzek terjedése is igen gyors. 

Wildfire prompts evacuation of thousands in Canada
Fotó: Anadolu via AFP

A tűzvész hatalmas iramban emészti fel a területeket. Brit Kolumbiában eddig 49 000 hektár, Manitobában 35 000 hektár vált a tűz martalékává, vagyis összesen mintegy 840 négyzetkilométeren pusztított. Ezekről a területekről több ezer embert voltak kénytelenek evakuálni a hatóságok. 

Wildfire prompts evacuation of thousands in Canada
Fotó: Anadolu via AFP

A tűz terjedése miatt több autópályát és vonatútvonalat is le kellett zárni, az erőforrásokat, mint a víz, illetve az áramszolgáltatás pedig alárendelik a tűzoltásnak, azaz a települések ellátása is akadozik. Emellett komoly gondot okoz a füst is, mely jelentős levegőminőség-romlást eredményez nemcsak Kanada, hanem az USA nagy területein is. 

Fotó: AFP

forrás