Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Energiahatékony tégla hulladékból? Igen, és még olcsó is!

Híresőhulladéktéglaenergia
2024. május 12. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Broken,Flat,Glass,Panes,In,The,Recycling,Container

A hulladék, mint olyan a természetben nem értelmezhető fogalom. Semmi sem szemét, mindent fel lehet használni valamire és ez a természetben meg is valósul. Az emberek azonban egyelőre csak törekszenek erre a tökéletességre. 

Ash,Pile,Isolated,On,White,Background,,Texture
Fotó: xpixel

Most egy új, igen érdekes innovációval rukkoltak elő az RMIT Egyetem kutatói Ausztrália egyik legnagyobb üveg újrahasznosítójával karöltve. Létrehoztak egy téglát, mely megreformálhatja az építőipart, mindezt úgy, hogy tökéletesen megfelel a kifejezetten szigorú ausztrál építési szabványoknak és előírásoknak. 

Broken,Flat,Glass,Panes,In,Recyclable,Container
Fotó: Dietrich Leppert

A tégla 155-ban huklladéküvegből, 20%-ban pedig égetett szilárd hulladék visszamaradt hamujából áll. Előbbi esetében azt az üveget használják, mely 3mm-nél kisebb, így az másra már nem használható fel. Vagyis maga a tégla előállítását tekintve több szempontból is környezetbarát. 

Pile,Of,Burnt,Paper,Isolated,On,A,White,Background.,Ashes.
Fotó: domnitsky

Nem csak azért, mert hulladékokból készül, hanem mert előállításához 20%-kal alacsonyabb hőfok is elég, vagyis energiát így pedig pénzt lehet spórolni a gyártása során. Természetesen a tégla színezhető, azaz több árnyalatban is elő lehet állítani, és a slusszpoén, hogy 5%-kal javítja az épületek energiahatékonyságát is! 

forrás