Május 17. Péntek, Paszkál

EF4-es szörny tombolt Oklahomában április 27-én

Híreső
2024. május 02. 08:00
null

A tornádók erejét a Fujita-skála méri, azonban, mikor valahol olvassuk, hogy egy EF2-es tornádó pusztított, akkor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az nem is olyan erőteljes, igaz, kicsit megtépázza a környezetet. 

Nos, hogy egy kicsit megfoghatóbb legyen a dolog, a Fujita-skála 5-ig osztályozza a tornádókat. Egy EF2-es tornádó akár 217 km/h-ás sebességgel is kavaroghat, egy közepes erősségű tornádó pedig minden különösebb gond nélkül megmozdít, akár fel is emel egy 500 – 800 kg-os tárgyat. 

Oklahoma területén április 27-én 8 éve először igazoltak egy EF4-es tornádót, mely Love megye Marietta településének közelében ért földet és a városban is hatalmas pusztítást okozott. Egy ilyen erejű tornádó már elbontja az épületeket, egészen az alapjukig, de még a tégla-épületeket is képes megbontani. 

képek és lead kép: Love-County-Sheriff-Office

A Mariettát ért csapásban egy ember vesztette életét, de még aznap Oklahomában további két EF-3-as szörnyeteg is garázdálkodott, ezek is emberéleteket követelve, valamint hatalmas pusztítást hagyva maguk mögött. 

 

 

pusztítástornádóhalál