Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Chilében 74 éve nem látott hideg csapott le

Az ország 1950 óta nem tapasztalt hideggel szembesül. A fővárosban, Santiagoban ráadásul ez a hideghullám tartósan van jelen, kapcsolódva ahhoz a ritka eseményhez, melyet május 7-én élhettek át Metropolitan régió lakói, ez pedig a havazás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Osorno,Volcano,And,Llanquihue,Lake,,Parque,Nacional,Vicente,Pérez,Rosales,

 

A déli féltekén sok helyen, így Chilében is most az ősz az úr, pontosabban annak végén járnak. Azonban a hideg időjárás, legalábbis amit idehaza hidegnek tekintünk, elkerüli ezt a régiót. A telek hűvösek és esősek ugyan, de fagypont körüli hőmérsékletekkel nemigen kell számolni. Ráadásul az országban három hónapja még a pusztító hőség miatti vörös riasztásokkal kellett számolni. 

Chilében,guanakók,gázolnak,a,Torres,Del,Paine,nemzeti,park,folyójában
Fotó: Dmitry Pichugin / Shutterstock

Santiagoban most is vörös riasztás van érvényben, melyet kiterjesztettek az ország több területére is, de most a fagy miatt. Jelenleg a fővárosban 0°C körül alakul a hőmérséklet, amire 74 éve nem volt példa. Ehhez kapcsolódik az a havazás is, mely május 7-én lepte meg a város egy részét, és amely szokatlan az évnek ebben a szakaszában. 

A hidegbetörés Argentínát is érintette, de Paraguay és Uruguay esetében is okozott kellemetlenségeket. Persze nem akkorát, mint Argentínában, ahol a hideg miatt megugrott az áramigény, amit nem tudott fedezni a termelés, így áramkimaradásokkal kellett számolni. 

Large,Chile,Flag,Waving,In,The,Wind
Chilében ritka az általunk ismert tél / Fotó: Maxim Studio / Shutterstock

forrás