Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Bölényekkel a klímakatasztrófa ellen?

Az indián regények elengedhetetlen szereplői a bölények. Ezek a hatalmas kérődzők azonban nemcsak az amerikai kontinens sajátjai, Európában is éltek ilyen lények. Mintegy 200 évvel ezelőtt azonban teljesen eltűntek a Kárpátokból. Holott jelenlétükre nagy szükség lenne a klímaváltozás miatt is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
európai,bölény,(,Bison,Bonasus),közeli,kép


2014-ben Romániába is visszatelepítették a bölényeket. Pontosabban egy kisebb csoportot telepítettek be, mely mostanra több mint 170 egyedet számláló populációvá fejlődött. A kijelölt terület pedig akár 350-450 bölény számára tud életteret biztosítani. A betelepítés sikerességének azonban nem csak az ökológiai sokféleség miatt örülhetünk. 

bölények,a,hóban,európai,bölény,European,Bison,,Bison,Bonasus.,Herd,Of,Bisons,Standing,With,Heads
A bölények nagy mennyiségű szén-dioxid megkötéséhez járulnak hozzá /Fotó: Martin Mecnarowski / Shutterstock

A bölények a füves és erdei ökoszisztémák részei, azokkal együtt fejlődtek évmilliókon át, vagyis szükséges összetevői. Ez pedig a klímakatasztrófa okán még egyértelműbben megmutatkozik. Egy kutatásban ugyanis rámutattak, hogy a bölények mostani populációja az ökoszisztémában betöltött interakcióik révén 9,8-szor több CO2 megkötését teszik lehetővé a területen. 

The,Wild,European,Bison,In,The,Protected,Area,Belovieza,Forest.
Fotó: Martin Prochazkacz / Shutterstock

Ez a kicsit sem elhanyagolható mennyiség a talaj tömörítése, a talajélet serkentése révén, valamint más összetevőkből adódik. A kutatást egyelőre szakértői vizsgálatnak nem vetették alá, de jól rámutat arra a tényre, hogy az ökoszisztémákba való beavatkozásnak sokkal mélyebb hatásai lehetnek, mint azt vizsgálni tudjuk. A bölények visszatelepítése révén ezek az ökológiai rendszerek képesek helyreállni, így pedig hatékonyan segíteni az emberiségnek is, hiszen átszámolva a bölénypopuláció mintegy 54 000 tonna szén tárolását teszi lehetővé, ami 43 000 átlagos amerikai (vagyis az európai modellekénél alacsonyabb energiahatékonyságú) benzines autó éves kibocsátását jelenti. 

European,Bison,-,Bison,Bonasus,In,The,Knyszyn,Forest,(poland)
Fotó: Szczepan Klejbuk / Shutterstock

forrás