Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Búcsúzzunk az avokádótól is...

Az éghajlatváltozás hatásai nem csak a szélsőségessé váló időjárásban mutatkoznak meg. A legfontosabb avokádó termelő országok is kénytelenek szembenézni azzal, hogy akár 40%-kal is visszaeshet a termelésük az éghajlatváltozás hatására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Avocado,On,Old,Wooden,Table.halfs,On,Wooden,Bowl.,Fruits,Healthy

Mexikóban közkedvelt étel a guacamole. Ennek alapja az avokádó, amiről már nagyon sokan tudják, nem tartozik a könnyen termeszthető növények közé, vízigényét figyelembe véve pedig a fenntartható termelés szempontjából sem szerencsés növény. 

avokádó,levelekkel,félbevágva,magja,látszik,fehér,háttér
Az avokádó is a klímakatasztrófa áldozata lehet / Fotó: Maks Narodenko / Shutterstock

A világ legfontosabb avokádó termesztő vidékei Mexikóban, Chilében, Burundiban, Peruban és Spanyolországban vannak. Az időjárás, az egyre nagyobb forróságok, az aszály és a hirtelen, nagy mennyiségben érkező csapadék elfolyása miatt kialakuló erózió pedig drasztikus hatással van a termelésükre. 

Avocados,Held,In,Hands,By,Anonymous,Person,Over,The,Full
Fotó: BearFotos / Shutterstock

Egy friss tanulmány alapján a termőterületek 2050-re akár 41%-kal is csökkenhetnek, ha a klímakatasztrófa ennél is nagyobb mértékben bontakozik ki. Ugyanakkor a termelésre drasztikusan hat az a tény is, hogy egyetlen szem avokádó előállításához mintegy 320 liter vízre van szükség, mely az aszállyal sújtott területek esetében különösen rossz hír. Az avokádótermelés azonban az említett országokban számos család egyetlen megélhetési forrását jelenti... 

Avocado,Toast,For,Breakfast,Or,Lunch,With,Rye,Bread,,Pumpkin
Fotó: sweet marshmallow / Shutterstock

forrás