Július 27. Szombat, Liliána, Olga

A sok eső segített, de még mindig van aszályos terület idehaza

HíresőMagyarországesőaszály
2024. május 11. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Spring,Floral,Background,Apple,Blossoms,In,Rain.

Az elmúlt napokban érkezett csapadék, amire sok helyen úgy vártak már, mintha évek óta nem esett volna. Az agrárium helyzete így javult, de azért még most sem tökéletes, egyes területeken még most sincs elég nedvesség. 

Grass,Dew,Rain,Macro,Fresh,Green,Eco
Fotó: Kichigin

A márciusi és április eleji nyár nagyon meglódította a hasznonnövényeket, az április szeszélyének köszönhető betörő hideg azonban visszavett ebből a lendületből, az ezzel egyidőben érkező csapadék pedig sokat javított a földek nedvességtartalmán is. 

Heavy,Rain,On,The,Road,,Wallpaper
Fotó: Jaros

Az elmúlt 10 napban érkező csapadék országszerte nagyobb volt a szokásosnál, ez néhol a talajt telítette nedvességgel. Ennek ellenére az őszi vetés 2-3 héttel siet a megszokotthoz képest, ráadásul az ország egyes részein továbbra is az aszály a jellemző. 

Spring,Storm,Clouds,And,Rain,Above,Rape,Seed,Field.,Rape
Fotó: Maxim Weise

Ez igaz Paks környékére is, ahol a talaj nedvességtartalma sem kielégítő egyelőre, így a vetéssel is kicsit játszani kell – időben el kell tolni, ha lehet. Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. Vezetője elmondta, hogy januártól május 7-ig mindössze 70 milliméternyi eső hullott errefelé, ami sajnos igen kevés - olvasható a TEOL.hu-n. A május azonban még tartogat esőt, és ahogyan azt a néphagyomány is megemlíti, ez bizony aranyat ér, ráadásul nem csak a szántóföldeken, hanem a konyhakertekben és a gyümölcsfák esetében is. Bár a borongósság sokszor nincsen ínyünkre, ne feledjük, hogy az ízletes zöldségekhez és gyümölcsökhöz bizony nagy szükség van a csapadékra is!