Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Tömegeket gyilkolt a hőhullám Maliban

Híreső
2024. április 21. 08:00
Young,Woman,Drinking,Cold,Water,From,A,Plastic,Bottle,With

 Az afrikai Száhel-övezetben nem éppen a hűvös nappalok a jellemzőek. Az emberek hozzászoktak a meleghez, de ez nem jelenti azt, hogy a tűréshatáruk végtelen. Ezt jól jelzi az is, ami Maliban zajlott le április 3-án. 

Warning,Sign,Heatwave,,On,White,Background,Isolated
Fotó: Fly Of Swallow Studio

A Nyugat-Afrikában található országban, Kayes városban a hőmérő higanyszála ezen a napon 48,5°C-os hőséget mutatott, melyre eddig sohasem volt példa. Ráadásul az elképesztő meleget egy 5 napos hőhullám kezdete volt, melyben 4 nap alatt csak ebben a városban 102 ember vesztette életét (a városban egyébként ez a szám a havi halálozásokkal van összhangban). 

The,Phrase,",How,To,Survive,A,Heatwave,",Is
Fotó: AndriiKoval

A helyzeten rontott, hogy a zömében muzulmán Maliban is ekkora esett a Ramadan kezdete, amikor sok muszlim csak kora reggel vagy késő este vesz magához ételt vagy vizet. Ráadásul általános áramhiány is kialakult, így a ventillátorok és a hűtőberendezések sem üzemeltek, amik a hőség pusztító erejét enyhíthette volna. 

Vector,High,Temperature,Warning,Triangle,Sign.,Extreme,Hot,Thermometer,Temperature
Fotó: Foxeel

Országos adattal nem tudtak szolgálni a tudósok az eleégtelen adatközlés miatt, azt azonban elmondták, hogy 200 évente egyszer van példa hasonló hőhullámra a területen. Ez a mostani nem az EL Nino jelenségnek köszönhető, egyértelműen az ember kílmára gyakorolt hatásának következménye, ráadásul, ha elérjük a 2°C-os felmelegedést, ezek a hőhullámok 20 évente érkezhetnek a területre 

meleghőhullámhalál