Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Színekkel is védekezhetünk a házban a hőség ellen? Nem is akárhogyan!

Híreső
2024. április 07. 14:00
Roof,Coating,Broom

A klímíkatasztrófa kapcsán a színek is előkerülnek. Most azonban nem művészi értelmeben, hanem energiahatékonysági szempontból. Így pedig érthető, miért is olyan fontos, hogy megalkották a legfehérebb fehér színt. 

White,Painted,Rooftop,With,Blue,Sky,On,Santorini,,Greece
Fotó: mikha AF

Ha azt gondolnánk, hogy a színekkel variálni az energiahatékonysághoz humbug, de legalábbis szánalmasan keveset jelent, akkor nagyot tévednénk. Ez a fehér festék ugyanis anyagösszetételének köszönhetően a fény 98,1%-át képes visszaverni.  

White,Roof,Coating
Fotó: Lawrence Baker

Az eltérő méretű bárium-szulfát részecskéket nagy sűrűségben tartalmazó festék nem akármire képes. Egy nagyjából 93 négyzetméteres felületet lefestve a visszavert fény miatt nagyjából 10 kW hűtési teljesítményt lehet elérni. Ez pedig nagyobb, mint egy átlagos légkondi teljesítménye... 

Elastomeric,Roof,Coating,In,Roof,Top
Fotó: jorgeflorez

A festék révén a felület hőmérséklet-csökkenése akár 20°C-os is lehet, megfelelő mennyiségben alkalmazva pedig akár 2°C-os hűtést is eredményezhet a városokban. A festék várhatóan 2024-ben kerül forgalomba, és szinte biztos, hogy óriási lesz rá az érdeklődés, hiszen az egyszeri megvásárláson kívül más befektetést nem igényel az energiahatékonyság növelése. 

 

színmelegfehér