Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Rekordméretű áradások Oroszországban és Kazahsztánban, amit 2 gátszakadás is súlyosbít

Híreső
2024. április 13. 14:00
null

Az “enyhe” idő - ami tulajdonképpen a kora nyári idő - idehaza a csapadékhiány miatt okoz gondokat, de Oroszországban éppen fordított a helyzet. Heves esőzésekkel küszködnek több területen is, de nem ez okozza az igazi bajt. 

A melegben a hirtelen hóolvadás áradásokat okozott az Urál-hegységnél, illetve Szibériában, de nem úszta meg az áradásokat a szomszédos Kazahsztán sem. Ha pedig az olvadt hó és az április 3-óta jelentkező heves esőzések nem lennének elegek, akkor április 5-én Orszk város közelében két gát is átszakadt. 

Oroszországban ennek következtében az érintett területeken rekordméretű áradásokkal lehet számolni, melyek csúcspontja elérte a 9,7 méteres szintet is. Az áradások ereje az orosz oldalon 3, míg a kazah oldalon 2 halálos áldozatot követelt. 

A közlekedés az áram és a vízellátás is jelentős gondokkal küszködik, amin nem is nagyon lehet csodálkozni a rendkívüli vízállást szemlélve. Eddig mintegy 10 500 ingatlanba tört be a víz Oroszországban, Kazahsztánban pedig 75 000 embernek kellett elhagynia az otthonát. 

 

 

melegáradás