Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Rekordmeleg február után rekordmeleg március - és nyári április...

Híreső
2024. április 05. 08:00
Carefree,Asian,Girl,Laughing,And,Dancing,In,Park,,Enjoying,Summer

Az idei év a meleget kedvelők körében biztosan favorit lesz – a természetnek azonban ez azért nem jelent annyira jót. A február rekordmeleg hónap volt, ezt követte a március, melynek utolsó napjaiban nyár köszöntött ránk. 

Flowet,Sunny,Spring,Meadow.,Horizontal,Close-up,With,Short,Deep,Of
Fotó: Deckar 007

Ez a pár nap önmagában 1°C-kal emelte a havi átlaghőmérsékletet, ennek megfelelően az idei március bizony a mérések kezdete óta idehaza a legmelegebb első tavaszi hónap volt. A trónról egy 2014-es értéket taszított le. 

Beautiful,Blurred,Spring,Background,Nature,With,Blooming,Glade,,Trees,And
Fotó: LedyX

Ráadásul nem is kevéssel, hiszen 0,4°C-kal lett magasabb az érték, így 9,5°C-os országos középhőmérséklettel lehetett számolni. Összehasonlításképpen ez bizony 3,7°C-kal haladja meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlaghőmérsékletét... 

Happy,Smiling,Woman,Cheerfully,Spreads,Legs,On,Bicycle,On,The
Fotó: Soloviova Liudmyla

Ha pedig ez nem lenne elég, akkor még a csapadékkal sem bánt bőkezűen a hónap, hiszen sok helyen bőven elmaradt a havi megszokott átlagmennyiséghez képest, ami ugyancsak nem tesz jót sem a mezőgazdaságnak, sem pedig a kerteknek. Az áprilisi nyarat nézve pedig – azt, ami a legelején már volt és azt, ami a hétvégén érkezik - jó esély van rá, hogy zsinórban a harmadik hónap is rekordmeleg legyen. 

melegrekordmárcius