Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Pert nyertek az idős svájci hölgyek a kormányuk ellen klímakérdésben, ráadásul nemzetközi vonalon!

Híreső
2024. április 11. 11:00
Swiss,Flag,Waving,And,Tourists,Admire,The,Peaks,Of,Monch

Érdekes kérdés a klímapolitika, azon túlmenően is, hogy az egész világunk sorsát képes alakítani. Az, hogy az egyes kormányok vagy szövetségek miképpen lépnek fel a klímaváltozás ellen nem csak politikai ügy. Érinti a gazdaságot, az egészségügyet és bizony jogi vonatkozásai is vannak, méghozzá az egyénekre vonatkoztatva is. 

Fuel,Power,Plant,Smokestacks,Emit,Carbon,Dioxide,Pollution
Fotó: lucarista

Több emberi jogokkal kapcsolatos per is volt az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, melyek közül a legtöbb elbukott, vagyis nem adtak helyt annak a keresetnek sem, melyet portugál fiatalok indítottak elsősorban Portugália ellen. Ők a koruk okán érezték magukat diszkriminálva, hiszen mire felnőnek, a klímakatasztrófa nagyobb méreteket ölt, az erdőtüzek és az aszályok pedig sértik az élethez való jogukat. 

Sunrise,View,On,Bernese,Range,Above,Bachalpsee,Lake.,Peaks,Eiger,
Fotó: Rasto SK

Most azonban egy akár precedens értékkel is rendelkező döntés született, melyet a KlimaSeniorinnen, egy 2400 idősebb svájci nőkből álló csoport ért el, akik Svájcot perelték be. Az ok pedig sajnos nagyon is érthető: azt nehezményezik, hogy sérül a családhoz és élethez való joguk, mert a kormányuk nem tesz megfelelő lépéseket azért, hogy csökkentse a hőhullámok hatásait. Ezek a jelenségek ugyanis határozottan veszélyesek az idősebb korosztályra, jelentősen rövidítve az életüket. 

St.galen,,Switzerland,-,May,25th,2019:,Youth,Protests,Against,The
Fotó: beti12mk

A döntés tehát elmarasztalta a kormányt, ezzel pedig akár utat nyithat számtalan más, hasonló pernek is, melyeket a kormányok és a szövetségek ellen lehet indítani - ezek ráadásul jó eséllyel sikeres perek is lehetnek. Hogy a jogi kényszer mennyit jelent majd svájc hozzáállásában a klímakérdéshez, az már egy másik kérdés... 

 

bíróságperSvájc