Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Megszabadulhatnánk végre a téli - nyári időszámítástól?

Híreső
2024. április 11. 14:00
Abstract,Futuristic,Technology,Background,With,Clock,Concept,And,Time,Machine,

Az energiaspórolás mára égetőbb probléma lett, mint eddig valaha is volt. Ennek tükrében az emberek szinte mindent megtesznek, hogy a fűtésen, a hűtésen vagy éppen a világításon spórolhassanak kicsit.  

Time,Change,Daylight,Saving,Time,And,Standard,Time.,3d,Illustration.
Fotó: Jaromond

A tűréshatásunkon azonban az óraállítás már egy jó ideje kívül esik. Na de érdemes a kellemetlenségre koncentrálni, mikor egy ilyen folyamatnak rengeteg energiamegtakarítás az eredménye? Természetesen nem, de az a “rengeteg” energia sokak szerint nem létezik. 

Alarm,Clock,At,3,O'clock,Changing,To,Summer,Time..,Daylight
Fotó: PhotoRedHeart

Több kutatás és megfigyelés is igazolta, hogy az óraállításnak néhány évtizede még nagyon is volt értelme, mostanra azonban sokkal inkább eredményez gondokat semmit megtakarításokat. Nem véletlen, hogy az EU is foglalkozott a problémakörrel.

Summertime,Vacation,Concept.,Time,To,Relax.,Last,Minute,Deals.,Alarm
Fotó: Soho A Studio

 

Izland kivételével az EU-ban mindenhol tekergetik az órát, hol ide, hol oda, és persze mindenhol megviseli az embereket. Az átállítás ellenzői éppen ezért a júniusi uniós parlamenti választásokat célozták meg, pontosabban itt is igyekeznek nyomást gyakorolni a képviselőkre. A kérdést tavaly szakértők javaslatára terjesztették be a képviselők elé, de érdemi döntés egyelőre nem született az ügyben - vagyis maradt a tekergetés, de vajon meddig? 

időszámításidőnyár