Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Kifejezetten jól teljesített Európa a megújuló energiatermelés terén az év elején!

Híreső
2024. április 07. 11:00
Solar,Panels,With,Wind,Turbines,Against,Perfect,Clear,Blue,Sky

Nem haladunk valami gyorsan a tiszta energiákra való átállás terén, de azért haladunk. Ezt mutatják azok a számok is, melyeket az Ember energiaipari agytröszt közölt az év lejei termelési számokról. Ezek alapján pedig egyértelműen látható, hogy haladunk! 

Two,Asian,Male,Engineers,Working,On,Site,With,Wind,Turbine
Fotó: mtp26

2024-ben ugyanis, az első két hónapban Európa energiatermelésének mintegy 60%-át már tiszta forrásból voltunk képesek fedezni. Ez a nap, a szél, a víz és természetesen az atomeneregiát jelenti. De érdekes módon nem ez utóbbi okozott nagy meglepetést. 

Young,Male,Engineer,With,Tablet,In,Hand,Standing,Near,Solar
Fotó: Hryshchyshen Serhii

Az atomenergiát viszonylag nagyobb túlzással lehet csak tisztának nevezni, hogy az utána maradó hulladék messze van a “tiszta” kifejezéstől. Ezzel együtt sem lennénk képesek az energetikai átállásra nélküle, legalábbis egyelőre. 

Solar,Panels,And,Wind,Turbines,In,Grassy,Field,With,Sunlight
Fotó: Philip Steury Photography

A nap-szél kombinációja, vagyis a napelemek és szélerűművek együttes telepítésével létrehozott termelők ugyanis elképesztően gyorsan terjednek. Növekedésük léptéke alapján - ha tartja a nukleáris energia bővülése és a nap-szél kombó bővülése is a mostani trendet - akár már jövőre lehgayhatja a termelésben az atomenergiát a két megújuló összefogott ereje. 

 

környezetenergiaEurópa