Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Idehaza létezik a földgáz környezettudatos alternatívája, itt van a talpunk alatt...

Híreső
2024. április 06. 14:00
Panoramic,View,Of,The,Geothermal,Plants,And,Solar,Panels,Of

Hogyan lehetne elérni, hogy hazánk netto nulla kibocsátással rendelkezzen? Ehhez mindenképpen szükséges az épületek szigetelése és a közlekedés jelentős fejlesztése, de van a kezünkben egy olyan eszköz, ami rajtunk kívül Európában senkinek nem áll rendelkezésre ilyen mennyiségben. 

Serene,Solar,Farm,And,Towering,Wind,Turbine,Stand,In,Lush
Fotó: Piyaset

Ez bizony a földhő, vagyis az a Föld belsejéből kiáramló hő. Ennek intenzitása idehaza Európában egyedülálló. Elmarad ugyan az Izlandon tapasztalttól, de a környező országokhoz képest igencsak jól állunk. 

Industrial,Pipe,Lines,And,Valves,In,Geothermal,Field,,Geothermal,Power
Fotó: VG Foto

A szomszédokban, és tulajdonképpen Európa már országaiban ezt a hőt áramtermelésre használják, ami jó megoldás, de nálunk sokkal jobb a helyzet. A hőintenzitás ugyanis lehetővé teszi, hogy közvetlenül fűtésre vagy hűtésre is hasznosíthassuk. 

Geothermal,Power,Station
Fotó: N.Minton

Ehhez persze kell néhány dolog. Egyrészt a házak szigetelése így sem maradhat ki, másrészt aföldhő hasznosításának tudatosságára is nagy szükség van. Nem utolsó sorban pedig a megoldás csak abban az esetben lesz működőképes, ha a kiemelt vizet visszasajtolni is képsek vagyunk. Ha mindez teljesül - ami azért messze nem lehetetlen küldetés -, akkor a gáz fűtési felhasználása feleslegessé válhat hazánkban. 

környezetenergiagáz