Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Felhővetés? Inkább klímakatasztrófa - ez a dubai özönvíz-szerű esőzés okozója

Híreső
2024. április 23. 14:00
Sharjah,,United,Arab,Emirates,-,January,14,,2020:,A,Flooded

A Dubait pár nappal ezelőtt elért hatalmas esőzések kapcsán nagyon sokan kiabálták, hogy a hibás az ember, méghozzá az, hogy manipulálja az időjárást. Tény és való, hogy az arab régióban az úgynevezett felhővetés gyakori megoldás. 

Dubai-sharjah,,United,Arab,Emirates,-,November,22,,2022:,Flooded,City
Fotó: Arnold O. A. Pinto

A felhővetés során olyan anyagokat juttatnak a már meglévő felhőkbe, melyek az esőcseppek kialakulását segítik elő. A rossznyelvek szerint pedig ez a tevékenység vezetett oda, hogy a természet bosszút állt. 

Dubai-sharjah,,United,Arab,Emirates,-,November,22,,2022:,Vehicular,Traffic
Fotó: Arnold O. A. Pinto

Ez azonban nem igaz, esőt fakasztani ugyanis nem lehet, pusztán arra vagyunk képesek, hogy egy esőfelhőben valamelyest növeljük az eső mennyiségét. Vagyis a Dubait ért felhőszakadás nem a felhővetés következménye.  

Water,Drops,On,Glass,Window,After,Heavy,Rain,In,Dubai,
Fotó: Pajor Pawel

Nincs összeesküvés, hiszen napokkal előre jelezték a szakemberek a várható veszélyt, azonban tény, hogy az ember keze is benne van az eseményben. Igen, a klímakatasztrófa kapcsán, hiszen ennek köszönhető a szélsőséges szárazság, valamint a szélsőséges csapadékmennyiségek is, és a klímakatasztrófa kialakulásában sajnos egyértelműen igen nagy szerepünk van... 

 

felhőesőDubai