Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Európa több területén is gondokat okozott a szaharai por

Híreső
2024. április 13. 11:00
Cars,Covered,By,Orange,Dust,From,Sahara,In,Madrid,,Spain

Már idehaza is többször meggyűlt a bajunk a szaharai porral. Ráadásul éppen akkor, amikor kellemesen felmelegedett az idő, vagyis mindenki igyekezett lemosni az autójáról a télen rárakódott szennyeződéseket. 

Dangerous,High,Calima,That,Invades,The,Entire,Island,Of,Tenerife,
Fotó: Munimara

Persze nem véletlen, hogy éppen a meleggel érkezett a por, hiszen az a keringési minta hozta a meleg időt is, mely igen nagy mennyiségben öntötte Európára a Szaharából származó port. Olyannyira, hogy az elmúlt két hétben már harmadszor érkeznek a porfellegek. 

The,Wind,Raises,The,Dust,In,Wadi,Rum,,Sahara,Or
Fotó: Vova Shevchuk

Ezúttal azonban nem mi, hanem az Ibériai-félsziget, Franciaország, Németország és Skandinávia voltak az elszenvedők, és ezt szó szerint kell érteni. A por ugyanis jelentősen emelte meg az érintett részeken a PM10 koncentrációt, mely néhol már meghaladta az EU-ban bevezetett egészségügyi határértékeket is! 

Madrid,,Spain.,March,15,,2022.,Cars,Covered,In,Mud,After
Fotó: Natalia de la Rubia

Mindemellett azzal is számolni kell, hogy a meleg időben a nyárfák virágozni kezdtek, sőt, mostanra mindenhol a levegőben úszó szöszökkel kell számolni. Ezek a porral karöltve erősen megnehezítették Európa számos országáénak mindennapjait. 

 

 

porEurópaSzahara