Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Acélban tárolnák a szélenergiát Németországban

Híreső
2024. április 01. 11:00
null

Németországban is gondot okoz a zöld átállás, pontosabban az az aspektusa, hogy az áramtermelés nem szabályozható kellő mértékben. Az északi tartományokban a gondot sokszor az okozza, hogy a szélerőművek túlságosan sok áramot termelnek, amit nem képesek eltárolni, ilyenkor pedig az erőműveket le kell állítani. 

 

Schleswig-Holstein tartományban azonban egy olyan szélerőművet hoznak létre, melynek sohasem kell leállnia, a túltermelését ugyanis egy igen ötletes tárolórendszerrel fogják fel. Egy acélszerkezetről van szó, mely a hő tárolására képes. 

 

A rendszerbe érkező elektromosság felhevíti az acélt, nem kevesebb, mint 650°C-ra. Ilyen formában a hő máris felhasználható az ipari folyamatokhoz, de abból akár gőzt, vagy melegvizet is elő lehet állítani - ahogyan Németországban 2020 óta használnak is ilyen szerkezeteket melegvíz előállításra több nagy épület esetében is. 

 

A tervezett tároló kapacitása 20 000 kWh, az ára pedig 5-7 millió euró. Ez bizony messze nem olcsó, azaz telepítése egyelőre csak akkor éri meg, ha ahhoz saját áramtermelő egység is társul, hiszen így az olcsó energiával már gazdaságosan működtethető a rendszer. 

acélenergiatárolás