Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

4,8-as földrengés rázta meg New Jersey-t

Híreső
2024. április 10. 11:00
Seismograph,Data,Of,A,Large,Earthquake.,Seismic,Waves,On,The

A földrengések azokon a helyeken, ahol a lemezhatárok találhatóak, viszonylag gyakoriak, ráadásul erejük is jelentős lehet. A lemezhatároktól messze biztonságosabban érezhetjük magunkat, de ez nem jelenti azt, hogy itt ne pattanhatnának ki földrengések. 

New,York,And,New,Jersey,On,The,Map,In,The
Fotó: Alexander Lukatskiy

Ez történt most New Jersey államban is, ahol egy 4,8-as rengést regisztráltak a műszerek 2024 április 5-én. Alapvetően nem egy kifejezetten nagy rengésről volt szó, a keleti parton azonban könnyebben terjednek a rengéshullámok, így igen széles körben érezni lehetett a mozgást. 

Pulsation,Epicenter,Location,Mark,Earthquake.,Earthquake,Icon,In,Flat,Style.
Fotó: Vectorstock1

A sekély epicentrummal rendelkező földrengést napokig kísérhetik utórengések, ezek megjelenésére számítania kell a lakosságnak is. A mostani rengés - bár nem volt nagy – 1783-óta a legnagyobb volt, amit az államban regisztráltak. 

The,Skyline,Of,Jersey,City,,New,Jersey,From,New,York
Fotó: Darryl Brooks

Személyi sérülés nem történt, de 3 többlakásos épületet ki kellett üríteni biztonsági okokból. A közlekedést is csak kisebb mértékben érintette a rengés, a vasútvonalakon és a reptereken is voltak késések, illetve ez utóbbinál járatátirányításokra is sor került. 

 

veszélyUSAföldrengés