Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

10 hónap a levegőben - a sarlós fecske a természet elképesztő teremtménye

Híreső
2024. április 01. 08:00
null

Sajnos a klímaváltozás mellett a biológiai sokféleség is tragikus állapotban van, hatalmas sebességgel robog a katasztrófa irányába, amit mindenképpen meg kell akadályozni. Ez igaz idehaza is, ahol például a madárállomány is jelentősen lecsökkent. 

 

Pedig elképesztő szárnyasokkal vagyunk körülvéve, néhányuk olyasmire is képes, amit eddig csak sejtettünk. Most azonban a sarlós fecskékről megjelent pár éve egy tanulmány, mely bizonyít egy elképesztő tézist. 

 

2016-ban sikerült igazolni, hogy ezeknek a madaraknak egyes egyedei akár 10 hónapot is töltenek a levegőben egyhuzamban. Táplálkozni is képesek itt, a pihenést is megoldják, és az a két hónap, amit a földön töltenek a költéshez kapcsolódik. 

 

Jeladók segítségével figyeltek meg több fecskét, ezekből az eszközökből jutottak hozzá a kutatók ezekhez az adatokhoz. Az elképesztő teljesítmény mellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a fecskéknek milyen fontos szerepük van az ökoszisztémában, vagy mekkora segítséget jelentenek nekünk, embereknek azzal, hogy például a szúnyogokat kilószám írtják a környezetünkben! 

 

madárlevegőélet