Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

10 év börtönnel sújtható a természet szándékos károsítása

Híreső
2024. április 08. 14:00
Two,Environmental,Engineers,Inspect,Water,Quality,And,Take,Water,Samples

Amikor a bőnöző szót kiejtjük a szánkon, akkor jellemzően egy gyilkos, vagy egy bankrabló, egy tolavj esetleg egy sikkasztó képe formálódik meg az agyunkban és nem egy olyan emberé, aki jelentősen károsítja a környezetet.  

Closeup,Banner,Of,Cute,Little,Asian,Boy,As,A,New
Fotó: myboys.me

Pedig ilyen emberre is nyugodtan gondolhatnánk, hiszen sajnos mára oda jutottunk, hogy a környezeti károkozás az ötödik leggyakoribb bűncselekmény, csak éppen a szankcionálása maradt el. Legalábbis eddig. 

Old,Woman,Wearing,Mask,For,Protect,Air,Pollution,(pm2.5),In
Fotó: joel bubble ben

Az EU határozott, az ökocídiumot mostantól akár 10 éve börtönnel is lehet büntetni, ha az ember halálával is együtt járt. Ez a szó nem könnyen megjegyezhető, de érdemes foglalkozni vele. Az ökodícium „jogellenes vagy szándékos cselekmények, amelyeket annak tudatában követnek el, hogy jelentős a valószínűsége annak, hogy e cselekmények súlyos és akár széles körű, akár hosszú távú károkat okoznak a környezetben„. 

Toxic,Waste,From,Human,Hands,Industries,That,Create,Pollution,And
Fotó: 24Novembers

A képviselők elsöprő többséggel fogadták el a szigorítást, bár annak beterjesztői ennél sokkal erőteljesebb büntetést szerettek volna elérni, de már ez is rendkívüli, hiszen eddig simán meg lehetett úszni egy ilyen cselekményt. Ehhez nem kellett más, mint lobogtatni az engedélyt. Az elfogadott irányelv szerint azonban mostantól az engedély kevés, hiszen, ha annak kiadását követően kiderül olyan információ, mely a környezet - ezen keresztül pedig az emberi egészség - jelentős rombolásával jár, akkor a tevékenységet azonnal be kell fejezni. A tagállamok jogalkotásában 2 éven belül kell megjelenjen ez a büntetési tétel. 

bűnbüntetéskörnyezet