Április 28. Vasárnap, Valéria

Victoria államban a lakosságot azonnali menekülésre bíztatják a szakemberek

Híreső
2024. március 04. 14:00
Fire,Danger,Rating,Display,Board,Set,To,Extreme,While,Bushfire

Victoria állam a 2019-2020-as fekete nyár óta a legsúlyosabb bozóttűzzel küszködik. A tűzoltóság pedig kiadott egy térképet, ami a tűzveszély által leginkább sújtott területeket tüntették fel, ahol ráadásul egy jelentős hőhullám is nehezíti a helyzetet.

Bushfires,In,Australia
Fotó: Mari_May

A szakemberek így arra kérték a lakosságot, hogy haladéktalanul kezdjék meg az evakuálást a jelzett területekről a biztonságuk érdekében. Ez egyelőre még “csak” egy ajánlás, vagyis nincs hivatalos parancs érvényben, de azok számára, akik nincsenek felkészülve a tűzzel folytatott hosszadalmas küzdelemre, mindenképpen a menekülés a legjobb lehetőség.

Az államban jelenleg tomboló bozóttüzeket tovább erősíti a 45°C-ot is meghaladó hőhullám, az erős szél, valamint a száraz villámok. Már eddig is hatalmas az állatállomány vesztesége, valamint több, mint 20 lakóházat is elemésztett a tűz.

Bush,Fire,In,Australian,Outback
Fotó: JP Phillippe

Bár mostanra a nyár már lefutóban van a legkisebb kontinensen is, arra kár lenne várni, hogy a hőmérséklet hirtelen csökkenjen és az esőfelhők megoldják a problémát. Vagyis jó esély van arra is, hogy a tűz további jelentős károkkal vonul majd be az állam történetébe.

 

 

veszélytűzAusztrália