Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Szárazság és öntözés - így lehet olcsón és környezettudatosan megoldani a problémát!

Híreső
2024. március 01. 14:00
Pouring,A,Young,Plant,From,A,Watering,Can

Európa több területén is az aszály az úr, a víztározók töltöttsége igen alacsony. Sajnos már hazánkban sem ismeretlen a vízhiány, de amíg néhány évvel ezelőttig igen ritkán jelentkezett, napjainkra évente legalább 2-3 alkalommal előfordul.

Photo,Shows,Irrigation,System,In,Raised,Garden,Bed
Fotó: Floki

Szerencsére ott még nem tartunk, hogy a fejadagokat határozzák meg a szakemberek, de a locsolás szüneteltetése a kerttulajdonosoknak így is fájdalmas lépés. A növények megóvása érdekében azonban sokat tehetünk, ehhez pedig tervezésre és környezettudatos gondolkodásra lesz szükségünk.

Large,Beautiful,Drops,Of,Transparent,Rain,Water,On,A,Green
Fotó: LedyX

Egy erősen lejtős telken is meg lehet tartani a vizet, ha övárkokat építünk. Ezek tulajdonképpen olyan, a kiskertekben is alkalmazható mélyedések, melyek megtartják a víz egy részét, így nagyon sokat javítva a kert állapotán. Az egyszerre érkező nagyobb mennyiségű eső így nem csak átfolyik a kerten, hanem lényegesen nagyobb mértékben hasznosul. De a víz megtartására alkalmas lehet egy csinos kerti tó is, amibe a megfelelő növényeket ültetve a víz minősége is tökéletes állapotban tartható.

Watering,Flowers,In,Garden,Centre
Fotó: Sofiaworld

Ha ennyi hely nincs a kertben, az esővízgyűjtőkkel is nagyon ügyesen áthidalhatjuk a vízhiányos időszakokat, vagy legalábbis egy jelentős részüket. A tetőre érkező eső ugyanis meglepően nagy mennyiségű, ezt összegyűjtve jódarabig nem lesznek gondok az öntözéssel. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg zárt tárolóban gyűjtsük a vizet, így az akár évekig is használható lesz. A nyitott tároló sem tragédia, de ezeket egy évben egyszer alaposan ki kell tisztítani, hogy a víz ne poshadjon meg bennük - illetve figyeljünk, hogy ne váljanak szúnyogbölcsivé!

vízöntözéskert