Április 27. Szombat, Zita

Jó ötletnek tűnt 30 éve 1,5 millió lufi szélnek eresztése - hát, nem volt az...

Híreső
2024. március 10. 14:00
3d,Realistic,Colorful,Balloon.,Holiday,Illustration,Of,Flying,Glossy,Balloon.

Ma már nagyon jól tudjuk, hogy lufikat eregetni a környezetbe kicsit sem jó ötlet. A léggömbök lebomlási ideje sem pár nap, nem utolsó sorban pedig életveszélyt jelentenek azokra az állatokra, amik megtalálják őket. 

Microplastics,Inside,The,Soil.,Concept,Of,Global,Warming,And,Climate
Fotó: SIVStockStudio

Persze ezzel sem mindig voltak tisztában az emberek, vagy inkább nem tartották olyan nagy gondnak. 1986-ban, szeptember 27-én egy rekordkísérlet keretében Cleveland városában 1,5 millió léggömböt engedtek szabadjára egy jótékonysági buli keretében. Azonban ez igencsak rossz ötletnek bizonyult, hiszen még az idő sem volt túl jó. 

 

Many,Colorful,Balloons,Flying,In,The,Air
Fotó: cla78

Az eső és a légnyomás hatására a szélnek eresztett lufik gyorsan visszatértek a talaj közelébe, ezzel pedig elképesztő közlekedési káoszt okoztak az utakon, több kisebb balesetet is kiváltva ezzel, sőt, két ember halálát is a lufikhoz kötik. Előző nap két horgász tűnt el az Erie-tavon. A keresésük pedig a lufik miatt nem volt lehetséges, hiszen a léggömböktől semmit sem lehetett látni. A horgászok csónakja másnap, holttestük csak később került elő. 

Houndreds,Of,Baloons,Flying,In,The,Sky
Fotó: nikolay100

A léggömbök latexból készültek, melynek lebomlási ideje akár 4 év is lehet, nem utolsó sorban pedig az 1,5 millió léggömb hatalmas mennyiségű hélium elpazarlásával járt. Hogy milyen hatást gyakorolt az élővilágra? Ennek az eseménynek a hatásait közvetlenül nem vizsgálták, de ez sajnos messze nem azt jelenti, hogy ne lett volna belőle gond. 1,5 millió kidurrant latexdarab ugyanis ökológiai katasztrófák sorát hozza magával, amikről talán még most sem kaphatunk komplex képet.  

szemétlufitermészet