Április 28. Vasárnap, Valéria

Irány az erdő, előbújtak a kucsmagombák!

Híreső
2024. március 15. 08:00
Freshly,Foraged,Morel,Mushrooms,In,Spring

Indul a tavaszi gombaszezon, a Fortissima Fungus gombaismereti platform pedig egy szavazással derítette ki, hogy melyik a legfinomabb kucsmagomba. 100 gombaszerető embert kérdeztek meg, hogy kinek melyik kucsmagomba ízlik a legjobban, az eredményeket pedig infografikus formában is elkészítették. 
 
A tavasz közeledtével minden gombász epekedve várja az első kucsmagombák előbukkanását, de megoszlanak a vélemények, hogy vajon melyik a legfinomabb kucsmagomba faj. A szavazás során 100 résztvevőnek kellett saját preferenciája szerint sorba állítani a leggyakoribb kucsmagombákat, hogy nekik melyik ízlik a legjobban. 

Traditional,French,Plate,Named,Chicken,With,Morels,And,Cream
Fotó: ventdusud

 

A szavazók között voltak szakemberek, gomba szakellenőrök, biológusok, de amatőr gombászok és laikusok is. Az összesített eredmények alapján a következő sorrend állt fel: 

 

1. Ízletes kucsmagomba 
2. Pusztai kucsmagomba 
3. Cseh kucsmagomba 
4. Hegyes kucsmagomba 
5. Fattyú kucsmagomba 

  
Két különdíjat is kiosztottak a szerkesztők. A Legmegosztóbb kucsmagomba címet a cseh kucsmagomba kapta, a Szakértők kedvence címet pedig a pusztai kucsmagomba nyerte el. Bővebb információ és infografika: https://fortissimafungus.com/kucsmagomba/ 

Wicker,Basket,Full,Of,Fresh,Picked,Spring,Mushrooms,In,The
Fotó: Brum


 
A szavazásból kiderült az is, hogy ki honnan szerzi be a kucsmagombákat. A szavazók jelentős része maga gyűjti a gombát az erdőben, így első kézből szereznek garantáltan friss élményt az ízek kavalkádjáról. A természetben megtalált gombák esetén azonban nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt megmutassuk egy hivatásos szakellenőrnek: https://fortissimafungus.com/szakellenorok/ 
 
Az esők előcsalogatják a gombákat is, ráadásul idehaza is szép számmal lehet találni cseh kucsmagombát, illetve ízletes- és hegyes kucsmagombát is. A kucsmagombák eltérnek a “hagyományos” kinézetű gombáktól. Egy őzlábgombát viszonylag könnyen felismernek az emberek, a kucsmagomba azonban elsőre talán nem annyira étvágygerjesztő. Nem kalapja, sokkal inkább süvege van, mely barázdált és összenőtt a tönkkel, azokat nem lehet olyan egyértelműen elkülöníteni egymástól. 

Raw,Morel,Mushroom,Isolated,On,White,Background,With,Full,Depth
Fotó: Nataly Studio

 

Cserébe azonban ezek a gombák nagyon ízletesek, és tökéletes kiegészítői lehetnek az ünnepi asztalnak is. Azonban mielőtt a fazékban landolnának mindenképpen keressünk fel gombaszakértőt velük. Kinézetük miatt sajnos könnyen össze lehet őket keverni a szintén ilyenkor előbújó papsapkagomba fajokkal, melyek azonban erősen mérgezőek.  

 

A kucsmagombák illata könnyen csábíthat minket egy kis kóstolásra. A csiperke és több más gomba nyersen is fogyasztható, azonban a kucsmagombáknál ezt a lehetőséget inkább kerüljük, nyersen fogyasztva ugyanis gyomorpanaszokat okozhat. 

 

 

erdőesőgomba