Április 27. Szombat, Zita

Február 26-án a Texasban található Hutchinson megyében tűz ütött ki.

Híreső
2024. március 04. 08:00
Texas issues disaster declaration as wildfires burn out of control

A később a Smokehouse Creek Fire névre keresztelt tűzvész pedig irtózatos sebességgel harapódzik el úgy, hogy a szakemberek erőfeszítései ellenére is csak 3%-át sikerült megfékezni.

Fotó: AFP

A tűzvész két nap leforgása alatt az állam történetének második leghatalmasabb tüzévé nőtte ki magát. Február 28-án már mintegy 344 négyzetkilométeren tombolt, mely Budapest teljes területének mintegy 2/3-át jelenti.

Fotó: AFP

A helyi vezetés 60 megyében hirdetett katasztrófahelyzetet, a tűzben eddig egy ember vesztette életét, sok épület megsemmisült, de lakott területre egyelőre nem tört be. A tűz okán a Pantex üzemben (a nukleáris arzenál fontos összeszerelő üzeme) a “nem létfontosságú” személyzetet evakuálták, a hivatalos közlemény szerint elővigyázatosságból.

Texas issues disaster declaration as wildfires burn out of control
Fotó: Anadolu via AFP

A tűz megfékezésére egyelőre nem sok esély mutatkozik, így az is elképzelhető, hogy a 2006-os eddigi rekorder tűzesetet is maga mögé utasítja, annál is inkább, hiszen már nem kell hozzá sok, akkor ugyanis 367 négyzetkilométernyi területet emésztettek fel a lángok.

 

 

veszélytűzTexas