Április 27. Szombat, Zita

Évi 9 milliárd dollár - ennyibe kerülhet Új-Dél-Wales államnak a klímaváltozás nyomán kirobbanó katasztrófák kezelése

Híreső
2024. március 01. 11:00
Hourglass,,Money,And,Earth.,Consumption,Of,Natural,Resources.,3d

A klímaváltozás kapcsán sajnos a világ minden egyes pontján előfordulnak katasztrófák. Ausztrália azonban ebből a szempontból kiemelt helyen szerepel, hiszen területén nem csak áradások és a heves viharok pusztítanak. 

Financial,Costs,Of,Pollution,And,Economic,Cost,Of,Polluted,Water
Fotó: Lightspring

A klímaváltozás miatt erősödő jelenségek közül a tűzvészek és a hőhullámok is nagyon erősen érintik a területet, ami ellen az állam kénytelen lesz lépni. Ennek oka pedig nem csak a humanitárius és a környezetvédelmi hozzáállás, hanem az a tény is, hogy iszonyatosan sok pénzt emészt fel ezeknek a katasztrófáknak a kezelése.

How,Much,Does,Climate,Change,Cost?,Climate,Change,Leads,To
Fotó: Edgar G Biehle

Az előzetes kalkulációk alapján csak Új Dél Wales állam számára 2060-ig éves szinten 9 milliárd dollárjába kerül, hogy ezeket a helyzeteket kezelje. Ezen pedig változtatni kell, méghozzá gyorsan, amiben bizony az is benne foglaltatik, hogy igyekezzenek legalábbi mérsékelni a népességnövekedést.

Money
Fotó: ElenaR

Az állam természetesen most is rendelkezik úgynevezett katasztrófa alappal. Azonban a szakemberek felhívják rá a figyelmet, hogy az összeg felhasználása messze nem megfelelő. Eddig ugyanis mintegy 3%-ot fordítottak belőle megelőzésre, 97%-ot pedig a károk helyreállítására. Ezt pedig szerencsésebb lenne fordítva alkalmazni, így ugyanis egyre ellenállóbbá válhatnának a közösségek a katasztrófákkal szemben.

pénzklímaveszteség