Április 27. Szombat, Zita

Európa kétszer gyorsabban melegszik, mint az átlag, és ennek lesznek következményei 

Híreső
2024. március 23. 08:00
null

Sokszor érezzük azt, hogy mi, itt, Európában viszonylag védve vagyunk a klímaváltozás eseményeitől. Ide nem érnek el a hurrikánok és a szupertájfunok, itt nem égnek le fél országnyi területek az hőségben, és itt nem kell vízért menni a sarokra a lajtos kocsihoz a nagyvárosokban. 

 

Sajnos azonban nincsen igazunk. Európa a Föld átlagához képest 2-szer gyorsabban melegszik, az előrejelzések szerint pedig ennek komoly hatásait már a század végére érezni fogjuk. Igaz, már most sem mentes az öreg kontinens a bajoktól. 

 

Csak tavaly Görögországban 174 000, míg Olaszországban 97 000 hektáron égett le a termés - ez több, mint 5 budapestnyi területet jelent. Eközben az aszályok és a hőség elleni védekezés már most is évi 9 milliárd eurót meghaladó költséget ró a kontinensre. 

 

A század végére ennek megfelelően a hőség az aszály és a tengerszint emelkedésének köszönhetően Európa jelentős része válik lakhatatlanná. Hollandia veszíti a legtöbbet, területének mintegy fele elsüllyed, de Belgium, Németország és Dánia is elköszönhet tengeroparti területeitől. De még a tengertől beljebb sem lesz mindenki biztonságban, hiszen a Temze partja is jelentősen meg fog változni - arról nem is beszélve, hogy Velence és Ravenna eltűnik a térképről... 

 

klímaveszélyEurópa