Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Egyre több a csíkosra festett marha a japán legelőkön...

Híreső
2024. március 31. 14:00
null

A természetnek vannak olyan megoldásai, amiket nem pontosan értünk. Sejtjük, mi lehet az értelmük, de a pontos okuk megfejtése még várat magára. Ezek közé tartozik az is, hogy miért is csíkosak a zebrák... 

 

Erre a kérdésre a japán Jamagata prefektúrában élő gazdák sem tudják a választ, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy az előnyeit kihasználják a csíkoknak. A japán fekete szarvasmarha egyike annak a négy fajnak, mely a kiváló minőségű wagyu húst adja. Az ízt azonban nem csak mi, emberek értékeljük nagyra, hanem a vérszívó rovarok is. 

 

Ez pedig odáig fajul, hogy a marhák már a szaporodásban is akadályozva voltak a réteken, mert annyi vérszívóval kell megküzdeniük. A csapkodást, toppantás, fejrázást és a stresszt jelentősen lehet csökkenteni azzal, ha a marhákra fehér csíkokat festenek. 

 

Nem vicc, egyre jobban terjed a trend, mely bizonyított. A vérszívó rovarok így is látják a marhákat, ám a csíkok megzavarják őket, így nem fékeznek időben a landoláshoz, “lepattannak” az állatokról. A megfigyelések szerint a csíkosra festett állatok lényegesen kevesebbszer hadakoznak láthatóan a vérszívókkal, sőt, a stressz szintjük is mérhetően alacsonyabb. 

feketecsikktehén