Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Egyik nagy északi-tengeri kitermelő sem hagy fel az olajfúrásokkal, hiába ígérték...

Híreső
2024. március 17. 11:00
Oil,And,Gas,Platform,In,The,Gulf,Or,The,Sea,

Azzal már egy ideje tisztában vagyunk, hogy a fosszilis energiahordozók további használata mellett a klímakatasztrófa nem tartható a párizsi klímamegállapodásban foglaltak szintjén, vagyis 1,5°C-on. De ez a nagy olajkitermelő országokat kevéssé érdekli. 

Oil,And,Gas,Platforms,North,Sea
Fotó: David Nixon

A nemzetközi Energia Ügynökség már hivatalosan is megfogalmazta: 2021-től nem lehet új olajkutatásokba kezdeni, ha tartani akartjuk magunkat az 1,5°c-os melegedési kritériumokhoz. A már meglévő készletek sem égethetőek el biztonságosan, pláne nem, ha még hozzájuk keresünk is olajat. 

Offshore,Oil,Platform,In,The,North,Sea.
Fotó: Frode Koppang

Azonban az Északi-tenger nagy kitermelői közül egyik ország sem állítja le időben a kutatásokat, sem pedig a kitermelést ahhoz, hogy a vállalt céljaiknak eleget tudjanak tenni. Ez érinti az Egyesült Királyságot, Hollandiát Németországot Dániát és Norvégiát is. 

Offshore,Jack,Up,Rig,In,The,Middle,Of,The,Sea
Fotó: Lukasz Z

Az említett országok a kitermeléseket és a kutatásokat si folytatják, hiszen gazdasági érdekeik ezt kívánják meg. A politikai irányvonal kijelölésében nem sikerült egyértelműen a nettó zéró kibocsátás felé elmozdítani az ipart, ez pedig még erősen meg fogja bosszulni magát. 

tengerkitermelésolaj