Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Csorbul a gyülekezési jog a klímaaktivisták miatt?

Híreső
2024. március 22. 14:00
null

A klímaaktivisták egyre nagyobb számban és egyre nagyobb tüntetéseken jelennek meg. Sok országban a politika is egyre agresszívebben lép fel velük szemben, ökoterroristáknak bélyegezve ezeket a fiatalokat. 

 

Persze tény, hogy sokszor elszalad velük is a ló, hiszen nem nagyon értjük, miért jó közkincseket, műtárgyakat rongálni, hiszen ez ellenszenvet vált ki. Az is, ha lezárnak egy repteret, akadályozzák az odajutást, bár ez egy fokkal jobban érthető. 

 

Ugyanakkor a tüntetéshez joguk van, pontosabban az kell, hogy legyen, hiszen a gyülekezési jog a demokráciák egyik alapvető aspektusa, az ellen fellépni még akkor sem lehet, ha kellemetlen a politikai elitnek. 

 

Michael Frost, az ENSZ környezetvédelmi jelentéstevője azonban arra figyelmeztet, hogy ez a jog a klímaaktivisták esetében csorbul, hiszen az ellenük való fellépés egyre erőteljesebb, a sajtóban is igyekeznek uszítani a tüntetők ellen. Ez pedig nagyon rossz irány, hiszen a médiumok sokszor elfelejtik közölni, miért is küzdenek ezek az emberek, milyen veszélyt jelent számukra és számunkra is a környezetrombolás, a klímakatasztrófa, ami ellen valóban fel kell lépni! Az elkeseredett embereknek pedig sokszor más nem jut eszükbe, mint az utcára vonulni, és követelni a változást - ehhez pedig joguk van! 

klímajogtüntetés