Április 28. Vasárnap, Valéria

Béreljük a ruhát vásárlás helyett – egy jó ötlet a jelen kihívásaira

Híreső
2024. március 16. 11:00
Love,Denim,Jean,Background.,Destroyed,Torn,Denim,Jeans,Fabric,Pieces

Sokszor foglalkoztunk már a divat, pontosabban a fast fashion környezetre gyakorolt hatásaival, de alternatívát szinte egyáltalán nem láttunk a kiváltására. Nyilván nagyon jó lenne egy olyan ruha, ami tartós, környezetbarát módon készült, és a divatból sem megy ki 14 perc elteltével. Nos, ez nem könnyű feladat. 

Lots,Of,Jeans,Pants,In,A,Stack.,Denim,Background.,The
Fotó: iama_sing

Pedig kéne ilyen ruha, hiszen ez lehetne a divat jövője - esetleg az, ha a teljes körforgásos gazdasági modell megvalósítható lenne. Nos, ez utóbbira már van példa, igaz, még nem tökéletes a megvalósítás, de az elképzelés nagyon is jól alkalmazható. 

Denim,Blue,Jeans,Fabric,Frame.,Ripped,Denim,Fabric.,Destroyed,Torn
Fotó: nnattalli

Egy holland cég farmert kínál 9 euro és 95 centes áron. Ez alapvetően nem sok, de ezért a pénzért lízingelni lehet a nadrágot. Havonta kell ezt az összeget kifizetni a farmerért, egy év után pedig a birtokunkba kerül. De hogy ez a vásárlónak miért éri meg?  

Pocket,And,Small,Pocket,In,Faded,Blue,Jeans
Fotó: Pawel Filusz

Azért, mert ha a farmer szakad, lukad, azt visszaküldhetjük és díjmentesen javítják, vagy cserélik, ha kell. Sőt, akkor is kicserélik, ha meguntuk, vagy más színben szeretnénk. A lényeg, hogy a ruhadarab nem kerül szemétre, az tökéletesen újrahasznosítható, felhasználható, nem kerül ki a körforgásból, ez pedig jó a vevőnek, jó a boltnak és a Földnek is. Ha a gyártást is meg tudja oldani a cég saját berkeken belül, öko módszerekkel, akkor a rendszer tökéletes lesz, de addig is egy igen jó példa lehet a hasonló kezdeményezéseknek! 

körforgásdivatruha