Április 28. Vasárnap, Valéria

Az Egyesült Királyság sem teszi lehetővé tovább az olajvállalatoknak, hogy bepereljék az államot a klímapolitikája miatt

Híreső
2024. március 02. 11:00
Global,Oil,Business.,Growth,Of,Shares,Of,Oil,Companies,Concept

Létezik egy szerződés, mely évtizedekkel ezelőtt született, az akkori körülményeknek megfelelően, és azóta is létezik. Lényege, hogy a nagyvállatok beperelhetik az államokat a klímapolitikájuk miatt. Anno a szerződésnek voltak előnyei, mára elképesztő károkat okoz.

Petrochemical,Industrial,Plant,Power,Station,At,Sunset,And,Twilight,Sky
Fotó: Red ivory

A nyomásnak engedve most a szerződésből kilép az Egyesült Királyság, mivel nettó nulla kibocsátási céljaikkal nem egyeztethető össze a szerződés, jelentősen hátráltatja azt. Persze nem a szigetek az elsők, akik elhagyják ezt a szerződést.

Oil,Company.,The,Company,For,The,Extraction,Of,Hydrocarbons.
Fotó: Nikolay Gyngazov

Franciaország, Hollandia, Spanyolország de még Szlovénia is kilépett az energia charta néven emlegetett szerződésből, mivel az az olaj és más fosszilis energiahordozókkal foglalkozó vállalatok érdekeit helyezi előtérbe a bolygó érdekeivel szemben.

27th,September,2016,edo,Nigeria:,Npdc,Which,Is,The,Crude,Oil
Fotó: Ikechi Ugwoeje

Az Egyesült Királyság döntése egybecseng azzal a javaslattal, amit az EU felé fogalmaztak meg. Ebben arra kérik a bent maradt 27 tagállamot, hogy tömegesen lépjenek ki a szerződésből, sőt, Ursula von der Leyen-t is erre szólítják fel. Egyesek szerint amennyiben az elnökasszony nem lépteti ki az EU-t a szerződésből, úgy mandátuma környezetvédelmi szempontból értékelhetetlenné válik.

szerződéskormányolaj