Április 27. Szombat, Zita

A madárcsicsergés - akár csak az erdőlátogatás - kifejezetten jót tesz a mentális egészségnek!

Híreső
2024. március 18. 14:00
Thrush,Nightingale,,Luscinia,Luscinia.,A,Bird,Sits,On,A,Branch

Ma már tudjuk, hogy a mentális egészségünkre elképesztően jó hatással van a természet. Ott tartunk, hogy az orvosoknak tulajdonképpen receptre kéne felírni a természetjárást, az erdőlátogatást. A természet így még inkább felértékelődik. 

The,Birds,Singing
Fotó: TAUFIK ARDIANSYAH

De nem csak a növényzet gyakorol ránk ilyen hatást. Az ART (Attention Restoration Theory) vagyis figyelem-helyreállítási hipotézis szerint a madárdal is hasonlóan pozitívan hat az elménkre - ezt ráadásul kísérletek is igazolják. 

A,Bright,Robin,Bird,Sits,On,A,Flowering,Branch,Of
Fotó: Bachkova Natalia

A zaj lehet pozitív vagy negatív is - bár maga a zaj kifejezés igen negatív. A közlekedési zajok sajnos akár jelentős mértékben is képesek fokozni a depressziót és rontani a mentális állapotot. Ezzel szemben a madárdal - pontosabban a vizsgálatnak alávetett rigódal a depresszió és a szorongás ellen is hatékonyan lép fel. Ezt egy 295 ember bevonásával készült kísérlet is egyértelműen igazolta. 

Bluethroat,,Luscinia,Svecica.,Singing,Bird,Sitting,On,A,Branch
Fotó: Yuriy Balagula

A madárdal az erdőben a leghatékonyabb, hiszen a kettő egymás hatását erősítve lép fel. De a madarak éneke önmagában, sőt, akár felvételről hallgatva is kifejezetten pozitív hatással van a mentális egészségünkre. A hallgatáshoz pedig ma már appokat is elérhetünk, de madárdal a legtöbb zene és videómegosztó honlapon is elérhető. 

 

madártermészetdal